Ezért katasztrofális az iGeneráció szexuális élete

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a csapból is a szex folyik: a magazinok, a plakátok, a filmek, a reklámok és úgy általában a hétköznapok telis tele vannak erotikával. Talán sosem kezeltük ennyire lazán az erkölcsi kérdéseket és főleg nem beszéltünk ilyen szabadosan róluk.

A felmérésekből és a tanulmányokból mégis az derül ki, hogy szexuális válságot élünk. Jean M. Twenge amerikai pszichológus szerint nem csak a szexuális partereink száma alacsonyabb, ritkábban jutunk el az ágyig, mint elődeink. És hogy mindezért a digitális világot teszi felelőssé, azon már meg sem lepődünk…

Tényleg nem szexelnek a fiatalok?

Twenge szerint azok a fiatalok, akik most a húszas éveik elején járnak (ők az Y generáció késői tagjai), 2,5-szer nagyobb eséllyel tartózkodnak a szexuális együttlétektől, mint ugyanennyi idősen az X generáció tagjai. Ez tehát azt jelenti, hogy 2,5-szer többen vannak azok, akik egyáltalán nem érintkeznek szexuálisan a húszas éveiket taposva – számol be a Bien.

Mi állhat ennek a hátterében?

Az Y generáció már egy új típusú nemzedéknek számít, ők az első olyan generáció tagjai közé tartoznak, akik aktív számítógépes, interaktív világban nőttek fel. Már el sem tudják képzelni az életüket a modern technika vívmányai nélkül, ellenben sok mindenben gyakorlatiasabbak és jobban el is boldogulnak, mint elődeik – éppen annak köszönhetően, hogy életüknek ilyen szerves részét képezi a technológia. Ugyanakkor úgy tűnik, az aktív szexuális élet nem tartozik a kiemelkedő teljesítményeik közé: a megkérdezett generáció 15%-a úgy nyilatkozott, hogy nagykorúsága óta egyáltalán nem feküdt le senkivel.

kapcsolat, hálószoba, mobil, telefon

Fotó: 123rf.com

Mikor indultunk el a lejtőn?

Mielőtt legyintenénk a „mai fiatalokra”, meg kell említenünk, hogy az 1990-es évektől kezdve egészen 2014-ig minden felnőtt teljesítménye visszaesett a szexuális életet illetően. A statisztikák alapján az átlagos évi 62 alkalom helyett már csak legfeljebb 52 alkalommal szeretkeztek a felnőttek az USA-ban.

Képmutatóak lennénk?

A világunk tényleg kellően szabados, kimondhatjuk, átélhetjük a szexuális fantáziáinkat, azonban nem az egyéjszakás kalandok fogják feljavítani a statisztikát. Sőt! Lehet, hogy több partnerrel bújunk ágyba, mint elődeink, de ezek az együttlétek gyakran csak egy, esetleg néhány alkalomról szólnak.

Utána a többségnél megint hetek, hónapok telnek el ideális partnerjelölt nélkül, és így alaposan redukálódik a szeretkezéssel töltött órák száma. Ezzel szemben a tartós kapcsolatok felfelé húzzák ezt az átlagot, legalábbis egy jó ideig, hiszen a rendszeres szexuális élet jóval jellemzőbb azokra, akik rendszeresen találkoznak, esetleg együtt is élnek.

Twenge szerint a mai tinik (akiket az iGeneráció tagjaiként hív) nemhogy gyorsabban, egyenesen lassabban nőnek fel, mint elődeik. A testi érés, a kívülről érkező ingerek szinte azonnal ott vannak a kiskamaszok életében, ugyanakkor a szellemi érés jóval elmarad. Korábban csak 16 évet szántak átlagosan a felnőttek arra, hogy gyermeküket önállóvá neveljék és útjára engedjék, ehhez képest a mai átlag már 21 év.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Jövőromboló szex?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.