Jövőromboló szex?

Karrier, pénz, kihunyó szerelem: csak néhány a sok ok közül, amelyek tönkretehetik a házasságot. De mi a helyzet az első szexuális élmény időpontjával?

Többen vitatják, hogy a korán kezdett nemi élet bárhogyan is befolyásolná a későbbi kapcsolatok minőségét, ám egy új kutatás szerint azok a lányok, akik fiatalon szerzik az első szexuális tapasztalatukat, „elindulnak a lejtőn.” Dr. Anthony Paik, a vizsgálat vezetője szerint azok a nők, akik kamaszként szexuális életet éltek, 31 százalékos valószínűséggel válnak el házasságuk első öt, és 47 százalékos aránnyal az első tíz évében. A később aktívvá váló nők körében ez a szám sokkal kisebb.

„Sok nőt ismerek, akik hamar elveszítették a szüzességüket. Többségüknek már gyereke van, de egy sem ment férjhez közülük” – mondta Jessica Butterfield a Cedar Rapidstól.

Leginkább azok a nők vannak kitéve a válás valószínűségének, aki 16 éves koruk előtt kezdték a szexuális életet. A szakértők szerint ennek leginkább az az oka, hogy ilyen idős korban még nem is igazán érettek erre a lányok, sőt nagyon kevesen vannak olyanok, akik 18 évesnél korábban tényleg vágynának a szeretkezésre.

Fotó: 123rf.com

„Így feláldoznak valami fontosat, amit meg szerettek volna tapasztalni” – véli Dr. Don Damsteegt pszichológus. – „Akik a túl korán veszítik el a szüzességüket, nem tanulják meg összekapcsolni a szexualitást a szerelemmel.”

Éppen ezért lenne fontos, hogy a szülők erről is beszélgessenek gyermekeikkel, hiszen a mai kamaszok általában korábban kezdik a nemi életet, mint az előző generációk tagjai. Dr. Anthony Paik sem állítja, hogy ez lenne a válások egyetlen oka, de véleménye szerint rendkívül jelentős tényező.

A vizsgálat ugyanakkor nem tért ki arra, hogy mennyiben befolyásolja a korai szexuális élmény mellett az ezzel szorosan összefüggő társadalmi normáknak való megfelelési kényszer hiánya a válásokat. Ez utóbbi annál is inkább fontos, mivel egy fokozottan normakövető nő sokkal később lép ki egy rossz kapcsolatból, mint egy olyan társa, akit nem igazán érdekel, hogy mit szólnak mindehhez a szomszédok. Mint mindennek ennek a kérdésnek is két oldala van.

Mitől lesz egy kamasz rizikós szexelő?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.