Egyre gyakoribbak hazánkban a szexuális úton terjedő fertőzések

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI) gyakorisága világszerte, így hazánkban is megállíthatatlanul növekszik, és ezek a betegségek az egyre fiatalabb korosztályokat is sújtják.

Ennek több oka is van: az alapvető egészségügyi ismeretek hiánya, az internetes ismerkedési lehetőségek bővülése, illetve a gyakran váltott, alkalmi partnerkapcsolatok száma mind hozzájárul ehhez az egyre ijesztőbb trendhez – hívja fel a figyelmet Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke.

A Magyar STI Társaság XXIV. Nagygyűlésének egyik fő üzenete, hogy a prevenció fontosságán túl nem lehet kellőképp hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, ami egy diagnosztizált STI kórkép esetében a potenciális tovább fertőzések szűrését is magában foglalja. A szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések, nemzetközi elnevezéssel STI (Sexually Transmitted Infection), napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik.

Fotó: 123rf.com

„Amellett, hogy virágzanak a  klasszikus nemibetegségek, a gonorrhoea és a szifilisz,  rengeteg chlamydia, herpesz és HPV fertőzött beteget látunk el nap mint nap a nemigyógyászati rendeléseken” – mondja Dr. Várkonyi Viktória.  – „A HIV járványt sem sikerült megállítani, és ami különösen szomorú, a friss fertőzöttek többsége tinédzser korú.  Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltások, az óvszer használat és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében.

A Társaság, melynek tagjai között bőr-nemigyógyászok, nőgyógyászok, urológusok, mikrobiológusok, járványügyi szakemberek egyaránt megtalálhatók idén november 7-9. között tartja Budapesten éves Nagygyűlését. A konkrét esetismertetések, diagnosztikus aktualitások, klasszikus nemi betegségek és új kórképek tárgyalása mellett összefoglaló előadásokkal és tematikus szekciókkal is készülnek, a magyar szakorvosok mellett pedig neves külföldi előadók is megosztják tapasztalataikat.

A nemi úton terjedő fertőzések hosszú távú következményei, mint pl.  a meddőség, a méhnyakrák, a veleszületett rendellenességek kialakulása megelőzhetők, ha ezeket a betegségeket időben felfedezzük, és hatékonyan kezeljük. Nagyon fontos lenne ezekről a problémákról már az iskolai egészségnevelés során beszélni, mert a fiatalok rendszerint úgy vágnak bele az első szexuális kapcsolatba, hogy semmit nem tudnak arról, milyen óriási veszélyes leselkedhetnek rájuk”- hangsúlyozta Dr. Várkonyi Viktória.

A Magyar STI Társaság 2019. évi Nagygyűlése 2019. november 7-9. között, a budapesti Hotel Hungária City Centerben lesz.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.