Szexuális úton terjedő betegségek: az utazások során is fontos az éberség

Miért vagyunk nagyobb veszélyben ilyenkor?

Az új környezet, az új emberek általában arra bátorítanak, hogy olyan dolgokat is kipróbáljanak az emberek, amiket esetleg a szürke hétköznapok alatt nem tennének meg. A kutatások szerint öt utazóból legalább egy elcsábul, és idegen személlyel létesít szexuális kapcsolatot külföldön. Az STD, azaz a nemi érintkezéssel terjedő fertőzések ellen az utazások során is fontos védekezni” – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna oltóorvos.

Az utazások alatt bevállalósabbak vagyunk, ennek pedig komoly veszélyei lehetnek. A szexuális szokások palettája színes, és minden szegmense veszélyes lehet, legyen az orális, anális vagy vaginális. A védelem nélküli szexuális kapcsolatok mind mind kockázatnövelők.

A kórképek egy jelentős részének semmiféle látható jele, tünete nem alakul ki, ettől azonban még fertőzöttek lehetünk. A betegségek egy bizonyos típusai, mint például a gonorrea (tripper, kank) chlamydia, szifilisz kezelhetőek, de ha ez elmarad, komoly gondot okozhatnak a későbbiekben” – mondja a doktornő.

Fotó: 123rf.com

Néhány közös jellemző:

 • emberről emberre terjedés,
 • a kórokozók sokszínűsége, mely lehet baktérium, vírus, gomba, egysejtű, vagy élősködők.

Előfordulhat, hogy a betegség csak az egyént érinti, de a terjedés gyakran össztársadalmi probléma is lehet, mint a HIV vagy a meddőség.

Bizonyos típusai lehetnek egészen enyhék, könnyen kezelhetőek, míg vannak olyanok, melyek krónikus lefolyásúak, és az életet is veszélyeztethetik, mint a Hepatitis B, C vagy a HIV,  A születendő gyermek is érintett lehet, őt gyakran az édesanyja fertőzi meg. A népességben folyamatosan jelen van, a társadalmi mozgásoknak komoly hatásai lehetnek. Több, mint 20 kórokozó sorolható ebbe a csoportba. A szexuális úton a szervezetbe kerülő vírusok egy életen át lappanghatnak, néha aktiválódhatnak, a már ott lévőkkel kölcsönhatásba léphetnek. Az ismereteink drámai módon szélesednek: a herpesz 8-as vírus (Kaposi-szerkóma), a HTLV-I pedig vérképzőszervi daganatot okoznak, a HPV-vírusról pedig már mindenki hallott. Az ember ugyanabból a kapcsolatból több kórokozóval is gazdagodhat paralel, többször is megfertőződhet. Az anatómiai viszonyok különösen nők esetében kedveznek a ’vélt tünetmentesség’ megélésének” – mondja Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

A megelőzés mindig a legjobb választás! Bizonyos szexuális magatartásformák tovább növelik az esetleges kockázatot, mint a biszexualitás, homoszexualitás.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük?

 • Használjon óvszert, az esemény elejétől a végéig, vaginális, anális, orális szex esetén is!
 • Győződjön meg indulás előtt, hogy védett -e Hepatitis B-re, A-ra!
 • Ha hámsérülése van az érintett területeken, legyen még körültekintőbb!
 • Felbecsülhetetlen hasznunk származhat egy befejezett HPV elleni oltási sorból!
 • Ne tételezze fel, hogy leendő partnere STD-mentes, hiszen gyakran a tünetmentes személy is érintett lehet, fertőzhet!
 • Kérdezze meg partnerét, hogy mikor volt HIV teszten, mi a státusza?
 • Legyen tisztában vele, hogy drog és alkohol használata után hajlamosabb az ember lebecsülni a kockázatot, veszélyeket! Esetleg olyan dolgokat is bevállal, amit egyébként nem tenne meg!
 • Törekedjen a monogámiára, tudatosan csökkentse az alkalmi kapcsolatok számát!

Mely tünetek esetén kezdjen gyanakodni?

A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, vagy nincsenek!

 • fájdalom vizelés vagy szex közben,
 • elváltozások a péniszen, végbélben, hüvelyben, nemi szerveken (a folyás is ide tartozik),
 • nem várt kiütések, bármilyen elváltozás: seb, gyulladás, fekély—nemi szerveken, bőrön, szájban is akár,
 • sárgaság, a bőrön vagy a szemeken.

Fotó: 123rf.com

Mit tegyen, ha azt gondolja, bajban van?

Keresse fel orvosát, és ő majd elvégezteti Önnel az STD esetében javasolt teszteket, laboratóriumi vizsgálatokat! Urológus, nőgyógyász, bőrgyógyász lehet a segítségére. Őszintén beszéljen vele, hiszen csak így fog tudni mindenre gondolni, megfelelően segíteni. Minél korábban megkezdődnek az esetleges kezelések, annál jobbak az esélyek arra, hogy ismét egészséges legyen” – javasolja a doktornő.

 • Minden esetben gondoljon arra, hogy másokat is beteggé tehet, esetleg korábbi partnerei fertőzték meg Önt, vagy fordítva,
 • esetleg kölcsönösen megfertőzték egymást,
 • sok esetben rövidebb, hosszabb ideig célszerű lehet nem szexelni, vagy csak körültekintően, azaz óvszer használatával!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.