Egyedül vagy a partneremmel menjek szexterápiára?

Amennyiben csak az egyik fél érzi úgy, hogy valami nincs rendben a szexuális életével, felmerülhet a kérdés, hogy vajon érdemes-e elhurcolnia emiatt a párját is szexuálterápiára?

Minden személy és minden párkapcsolat egyedi módon működik, így a problémák, nehézségek is széles skálán mozognak. A párok életében a kiegyensúlyozott boldogsághoz hozzátartozik a jó szex, a szexuális zavar nélküliség.

Ha esetleg nem megy a szex, ennek hátterében lelki, nem tudatos érzelmek, érzések, fájdalmak húzódhatnak meg. Előfordul, hogy csupán a páros egyik tagja érzi úgy, hogy valami nem stimmel szexszel. Ilyenkor mindig azt a legfontosabb tisztázni, hogy a probléma forrása a problémát felvető, szexuálterapeutához forduló félben vagy éppen a partnerben lakozik.

Ha a szexuális frusztráció az önmagunkkal való elégedetlenségből, teljesítőképtelenségből ered, akkor előfordulhat, hogy a terápián való részvételhez elegendő a párkapcsolat egyik tagja. Amennyiben ezt a szexuális frusztrációt a másik fél okozza, akkor mindenképpen érdemes őt is elhozni a terápiára!

Az esetek túlnyomó részében túlzott leegyszerűsítés lenne egyéni szexuális funkciózavarról beszélni, hiszen az egy másik egyénnel való kapcsolatban nyilvánul meg. Sőt, sokszor hasznosabb két ember hibás szexuális kapcsolatáról beszélni!

A mai szexuálterapeuták rendszerint abból indulnak ki, hogy nem az egyénnek, hanem a párnak vannak szexuális problémái, következésképpen, rendszerint ragaszkodnak a partnerek együttes kezeléséhez. A szexuális funkciózavaroknak sokféle okuk lehet.

Ezeket hozzávetőlegesen testi és lelki okokra lehet osztani. Ha sor kerül szexuális reagálásokra, a test és lélek olyan szorosan működik együtt, hogy köztük nem lehet éles határvonalat húzni. Még a kifejezetten testi okok is befolyásolják az egyén lelki állapotát, és viszont.

Így többnyire a test és lélek közösen hoz létre egy sajátos szexuális funkciózavart. A kezelések különböző időtartamúak lehetnek, és különböző gyakorisággal ajánlják a szakemberek. Van, akinek néhány terápiás kezelés javítja a szexuális együttlét minőségét, ám akadnak, akiknek hosszú utat kell bejárniuk a tényleges örömszerzésig.

Nők és a leggyakoribb szexuális problémák – Hogyan orvosolható a gond?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.