Örökölhető a vashiányos vérszegénység?

Sok olyan szülő, aki vashiányos vérszegénységgel küzd, attól retteg, hogy a gyerekének is továbbadja ezt a problémát, ugyanis a kicsiknél is előfordul olykor, hogy sápadtak, vagy nem mozgékonyak.

Sőt, amikor már koncentráltan erre figyelünk, akkor – sokszor bolhából elefántot csinálva – rájövünk, hogy mennyire sokat alszanak, vagy mennyivel kevesebbet mozognak, mint más gyerekek. Ez legtöbbször persze nem igaz, és csak felnagyítjuk a problémát.

Vajon valóban át tudjuk adni utódainknak ezt a betegséget? Ezekről kérdeztük Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

A vashiányos vérszegénység nem öröklődik: bár van néhány öröklődő vérszegénység, ami vörösvérsejt vasat megkötő enzimeinek, fehérjéinek a kóros képződése miatt jön létre, azonban ezek ritkák, és általában a családtagoknál is megfigyelhetők. Néhányuk súlyos tüneteket okoz, így már nagyon fiatal korban felállítható a diagnózis” – mondja a szakember.

dizzy

Fiatal felnőtteknél többnyire életmódbeli okokra vezethető vissza a vérszegénység: például fokozott edzések, anabolikus fehérjeporok fogyasztása, lányoknál a fogyókúrák, vegetáriánus diéta, mivel így nem tudják pótolni a menstruációs vérzéssel elveszített vasat.

Természetesen normál életvitel, valamint megfelelő vegyes diéta estén is előfordul vashiányos vérszegénység akkor, ha a menstruáció túl erős (ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy nem áll-e vérzékenység az erős vérzés hátterében).

A betegségnél fontos a vérzékenység tisztázása, egyrészt azért, mert az állandó vérszegénység nagyban rontja az életminőséget, másrészt mert ha valaki vérzékeny, akkor azt szülésnél, műtéteknél nem ártana tudni, hogy ne alakuljanak ki súlyos szövődmények.

A vérzékenység mindkét nemet egyformán érinti, fiúk és lányok is örökölhetik. Csak a Hemofília „A” és „B” azaz a VIII és IX-s alvadási faktor hiánya öröklődik nemhez kötötten, az X kromoszómával. Ezért van az, hogy súlyos hemofíliás csak férfi lehet, nők „csak” hordozzák a hibás gént, vagy esetleg csak enyhén vérzékenyek, mert nekik kettő X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy Y és egy X.

veres

Fontos, hogy fiatalok is vegyenek részt szűrővizsgálatokon, különösen, ha életvitelük, diétájuk eltér a szokványostól, vagy családban előfordult valamilyen öröklődő betegség.

,,Továbbá azért is fontos, mert a vérszegénység, a menstruációs problémák hátterében rosszindulatú daganatos megbetegedések: petefészekrák, prosztatarák- is állhatnak” – hívja fel a figyelmet Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Tehát ha a vashiányos vérszegénység tüneteit (fáradékonyság, fizikai szellemi tevékenység csökkenése, hajhullás, köröm töredezés, ingerlékenység) fedezi fel magán, vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, mivel a mögöttes okokat mielőbb tisztázni kell!

Forrás: