Az RSV vírusos légúti betegség okozza 50-ből 1 gyermek halálát

Egy RSV nevű légúti betegség öl meg számos gyermeket az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országokban, de gondot okoz másutt is – állítja egy friss tanulmány.

Ötvenből egy gyermeket az RSV – hivatalos nevén légúti syncytial vírus – öl meg az alacsony és közepes bevételű országokban. Ezeken a helyeken 56 egyébként egészséges csecsemőből 1 kerül kórházba RSV miatt élete első évében. Ám a betegség a magas jövedelmű országokban is problémát okoz – írta meg a The Lancet Respiratory Medicine-ben megjelent tanulmány.

A kutatók vizsgálatuk során 9.154, 2017. július 1. és 2020. július 31. között született gyermek egészségügyi adatait tekintették át, akiket Európa különböző részein kezeltek egészségügyi központokban. A korábbi tanulmányok a már meglévő betegségekben szenvedő csecsemőkre összpontosítottak, ez az új azonban az egyébként egészséges gyermekeket vizsgálta – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Ők a legalacsonyabb kockázatú babák, akik emiatt kerültek kórházba, szóval a számok valóban jóval magasabbak, mint azt egyesek gondolnák” – mondta Louis Bont, a tanulmány társszerzője, a hollandiai Utrechti Egyetemi Orvosi Központ Wilhelmina Gyermekkórházának gyermekfertőzésekkel foglalkozó professzora. Bont egyébként a ReSViNET alapítvány elnöke is, melynek célja az RSV fertőzés globális csökkentése.

gyerek, betegm influenza, megfázás

Fotó: 123rf.com

Az RSV által okozott halálozások több mint 97 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban fordul elő – állítja a tanulmány, mely emellett arra a következtetésre jutott, hogy az anya védőoltása és a passzív immunizálás komoly hatással lehet az RSV-terhelésre. A fejlett országokban általában azért maradnak életben az RSV vírussal fertőzött gyermekek, mert van hozzáférésük a lélegeztetőgépekhez és egyéb egészségügyi berendezésekhez.

“Fontos azonban kiemelni, hogy már maga az RSV-kezelés is hosszú távú negatív hatást gyakorol a gyermek egészségére nézve” – mondta Kristina Deeter orvos, a Reno-i Nevadai Egyetem Orvostudományi Kar gyermekgyógyászati tanszékének munkatársa.

„Legyen szó traumás, pszichoszociális, érzelmi problémákról a kórházi kezelés után, vagy akár sérülékenyebb tüdőről, kialakulhat később például asztma is. Ha fiatalon a gyermeknek igazán súlyos fertőzése volt, az véglegesen károsíthatja a tüdejét” – mondta. – “Ez a vírus még mindig lényeges a világunkban, nagyon oda kell rá figyelni.”

A tanulmány egyébként nem sokkal azután jelent meg, hogy az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) figyelmeztette az amerikai közegészségügyi tisztviselőket: a légúti vírusok, köztük az RSV-fertőzés is egyre terjed a gyermekek körében az országban.

Olvasd el ezt is!

RSV – Jön a vakcina a gyerekeket veszélyeztető halálos kór ellen?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu