Tudja, mit jelent az “okos életmód”?

Könnyebb kialakítani okos életmódot, mint gondolnánk

 

Egyre többet hallunk a kifejezésről: okos életvitel. Mégis, azzal sokan nem vagyunk tisztában, pontosan mit is takar ez a fogalom.

A legtöbben inkább a digitalizált életre és az okosotthonra gondolunk elsőként, azonban a kifejezés ennél sokkal többre utal. Az okos életmódot röviden talán úgy írhatjuk le, mint a digitalizáció és az okoseszközök összekapcsolhatósága révén nyújtott nagyobb kényelem, biztonság és energiahatékonyság a mindennapi élet számos területén.

Tudta, hogy már van okos sütő is?

A technológia rohamos fejlődése révén, e téren még számos kiaknázatlan lehetőség áll, amely már karnyújtásnyira van a mai kor emberétől. Hogyan alakíthatja át mindennapjainkat az okos életvitel, és milyen előnyökre számíthatunk az új technológiáktól a közeljövőben?

Mi a jó konyhai világítás titka?

A tudatosság a kulcs

 

Ahhoz, hogy életünket az okos életmód medrébe irányítsuk, tudatosan kell állnunk a technológiához és a digitalizációhoz. Ez alatt azt értjük, hogy fontos, hogy felelősségteljesen, önszabályozó módon, egyensúlyt megteremtve használjuk a minket körülvevő okoseszközöket. A technológia tudatos használata így az előnyünkre válik: nagyobb kényelmet és biztonságot érhetünk el vele a mindennapi életben.

 

Fotó: 123rf.com

 

Mégis, mi a helyzet a társas interakciókkal?

 

A nem olyan rég még tomboló koronavírus-járvány, valamint a népbetegségnek számító internetfüggőség miatt egyre többen hanyagolják el a valódi társadalmi interakciót a mindennapokban. Ha tudatosan állunk a technológiához, akkor az intelligens megoldások a válságos időszakoktól függetlenül is használhatók arra, hogy ápoljuk személyes kapcsolatainkat: legyen szó a nagyszülők védelméről, vagy a gyermek hollétének lekérdezéséről. Amikor már nem csak a fűtés- és világítás szabályozás vagy az okosotthon platform kap helyet az életünk digitalizálásában, hanem a gyermeknevelési szolgáltatások vagy az idősgondozás is, akkor valóban elkezdünk élni az okos életvitel adta lehetőségekkel.

 

Az igazi intelligens életvitel-megoldások nagyon is személyesnek tekinthetők. Mindannyiunknak megvan a preferenciája arról, hogy mit és mikor csinál, mit jelent számára a nyugalom. Az intelligens életmód eszközei – legyen az egy okosóra, egy smart home rendszer vagy a telefonunk – alkalmazkodnak cselekvéseinkhez, szokásainkhoz, nem csak egyszer, hanem folyamatosan – megtanulva viselkedési mintáinkat az önálló működés érdekében.

 

Hol tart most a mindennapi élet technológiai forradalmasítása?

 

Ma már mindenki életében valamilyen szerepet tölt be a technológia, mégis az intelligens életvitel koncepciója azon az elgondoláson alapul, hogy a technológia nem csak az otthonunkban van jelen, hanem életünk minden területe – mint a gyermeknevelés, a munkavégzés, a közlekedés vagy a szabadidős, kikapcsolódási tevékenységek – összefonódik az okos megoldásokkal. A technológiai megoldások sikere pedig nem múlik máson, mint a kormányok és hatóságok döntésén: megadják-e a magánszektornak az innováció és a változás szabadságát. Erre jó példa lehet nagyvárosi közlekedést forradalmasító elektromos roller. Ma hazánkban nem egyértelműek a szabályozások, a hatóságok még nem képesek lekövetni a digitalizáció ilyen mértékű integrálódását a mindennapi életünkbe.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.