Tízórai, uzsonna az iskolába – mit vigyen a gyermek?

Értékes és telítő legyen a kiegészítő étel

Ha az uzsonna, a tízórai szóba kerül, sok szülő tűnik először tanácstalannak – leginkább egy péksüteményre gondol, amelyet megehet a gyermek az iskolában. Mit érdemes vinnie a suliba a csemetének, hogy kellően értékes táplálékot fogyasszon?

Elindult az iskola, s a tanítási órákhoz a gyermeknek is nagy szüksége van kellő energiára. Ezt nagymértékben biztosíthatja egy jó reggeli, illetve a főétkezések közötti tízórai, uzsonna. Igen ám, de milyen?

A lurkóknak olyan ételt kell választanunk az iskolába, amely telíti őket, energiát ad és az értékes tápanyagok sem hiányoznak belőle. Lássunk rá példákat.

1.Szendvics: lényeges, hogy a tízórai szendvics tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot, vitaminokat és rostot. Legokosabb ezért teljes kiőrlésű kenyeret venni a szendvicshez, vagy otthon sütni azt. A szendvicshez használhatunk pitát vagy tortillalapot is, ha változatosabb ételt szeretnénk készíteni. Fontos kiemelni: nemcsak vaj, pástétom lehet a kenőanyag – ma már számos kenőkrém áll rendelkezésre, köztük a brokkoli- vagy az avokádókrém. Ha megkentük a kenyeret, jöhet rá sonka, sovány felvágott, sajt és zöldség. Olyan, amely lehetőleg kellően szilárd, nem folyik, nem ken össze semmit. A saláta, az uborka, paprika, savanyúság mind jó ötlet. De akár almával vagy körtével is bolondíthatjuk a tízórait, ha a gyermek szereti a kombinált ízeket.

2.Péksütemény: jöhet uzsonnaként természetesen péksüti is, de érdemesebb házilag készíteni. Ha hétvégén kisütünk egy nagyobb adaggal, több napra elegendő lehet egy házi túrós, lekváros táska, pizzás vagy kakaós tekercs.

3.Müzliszelet: az éhséget csillapítandó, müzliszeletet is csomagolhatunk tízórainak, hiszen a jobb fajták számos értékes tápanyagot tartalmaznak. Készíthetünk otthoni műzlit is, ha el szeretnénk kerülni a bolti változatok felesleges cukortartalmát.

4.Gyümölcs: vitaminban gazdag, folyadékkal teli uzsonna lehet egy finom gyümölcs, amely fel is frissíti a gyermeket. Édesség helyett is jó választások. Jöhet az alma, a körte, a banán. Ezeket a legkönnyebb megenni és nem hagynak nyomot sem.

5.Zöldség: tízóraira az iskolába pakolhatunk a gyermeknek csíkokra, kockákra vágott zöldséget is. Egészségesek és üdítően hatnak, sőt, ha mártogatóst is készítünk hozzájuk, kimondottan finomak.

6.Gyümölcsjoghurt: itt nem feltétlenül a boltira kell gondolni – egyszerűen készíthetünk ugyanis otthon értékes anyagokban gazdag gyümölcsjoghurtot. A tízórai alapnak válasszunk görög joghurtot, melyhez gyümölcsöket, diót, mogyorót, mézet és akár egy kevéske vaníliát is rakhatunk. Igazítsuk a gyermek ízléséhez őket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php