Tévhit, hogy hideg vízre van szükségünk a meleg, nyári napokon

Az orvos véleménye szerint a hideg víz gátolja, a langyos elősegíti a szervezet párologtatását.

Sokszor hallottuk már, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás ahhoz, hogy szervezetünk kifogástalanul működjön. A hirtelen érkezett kánikula miatt az emberek a megszokottnál is több vizet isznak, azonban arról kevesen beszélnek, hogy hogyan hasznosítja a vizet a legjobban a szervezetünk. Az is felmerül, valóban igaz-e, hogy a víz hidegen fejti ki a leghűsítőbb hatását?

Khalil Sandian orvos a hirado.hu-nak elmondta, a meleg napokon arra kell törekednie mindenkinek, hogy sok vizet igyon, és fokozza testének hőleadását. A doktornő szerint ezt úgy tudjuk legkönnyebben elérni, ha

szoba-hőmérsékletű vagy annál melegebb folyadékot iszunk,

hiszen ilyenkor aktiválódnak termoreceptoraink, és fokozzák az izzadást.

ezeket igyuk kánikulában

Kevesen tudják, de a meleg nyári napokon, ha hideg vizet fogyasztunk, nehezítjük testünk hőleadását, tudniillik a hideg folyadék összehúzza az ereket, és az izzadásban rendkívül fontos szerepet játszó vér áramlását is csökkenti.

Párologtatást gátló tényező lehet még egyébként, ha nem öltözünk lengén, illetve ha párás helyen tartózkodunk – folytatta a doktornő.

Ha külsőleg próbáljuk meg magunkat lehűteni, akkor is inkább langyos vízzel tegyük, hiszen az tágítja az ereket, fokozza a véráramlást, ezáltal könnyebben izzadunk.

Hideg vizes zuhanyozás esetén csak azért érezzük, hogy lehűltünk, mert a bőrünkön lévő hőreceptorok azt az érzetet keltik, de valójában a maghőmérsékletünk – ami a belső hőmérsékletünket jelenti – nem változik.

Annak megváltozásához sokkal több hideg vízben eltöltött időre lenne szükségünk.

Fotó: 123rf.com

Az alacsony hőmérsékletű víz csak a bőrt hűti le, de csökkenti a vérellátást,

csak úgy, mint a gyomor esetében, tehát azt lehet mondani, hogy nemcsak hogy nem segíti, még gátolja is az izzadást – fejtette ki Khalil Sandian.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.