Endometriózis – Tények és tévhitek a betegségről     2.rész

Az endometriózis nem mindig okoz fájdalmat

Terjed néhány általános tévhit ezzel a legyengítő betegséggel kapcsolatban a köztudatban. Az endometriózis krónikus állapot, mely nemcsak meddőséget, fájdalmat, hanem számos egyéb problémát is okozhat.

Vannak, akik csak hallottak róla, s sajnos bőven akadnak olyanok is, akik átélték vagy ma is a mindennapjaikat teszi tönkre ez a betegség. Az endometriózis egy krónikus állapot, melyben a méh belsejét bélelő szövethez hasonló nő az anyaméhen kívül. Mindez fájdalmat okozhat a menstruáció, a szeretkezés, a vizelés vagy a székletürítés során. Más tünetekért is felelős lehet azonban – így az émelygésért, fáradtságért és a mentális egészségügyi problémákért.

Olykor, a szövet elhelyezkedésétől függően gondot okoz a termékenység szempontjából. Ezenkívül az endometriózis más szervekben vagy azok körül is előfordulhat, beleértve a tüdőt is.

Világszerte a reproduktív korú nők nagyjából 10 százaléka szenved endometriózisban. Mivel a tünetek nagyon változatosak, a betegségben szenvedőknél gyakran késik a diagnózis.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Cikkünk első részében az első 4 tévhitről esett szó a betegség kapcsán.

Milyen tévhitek keringenek még az endometriózissal kapcsolatban?

5.Tévhit: az endometriózis mindig fájdalmat okoz

Vizsgálati adatok arra utalnak, hogy az endometriózissal diagnosztizált nők több mint 60 százaléka számol be krónikus kismedencei fájdalomról. Az is tény, hogy az endometriózisban szenvedők 13-szor nagyobb valószínűséggel küzdenek hasi fájdalommal, mint akiknek nincs ilyen betegségük.

A szakértők azonban rámutatnak: annak ellenére, hogy a fájdalom gyakori tünet, egy nőnek lehet endometriózisa akkor is, ha nincs panasza.

Ez ugyanis nem kapcsolódik a betegség súlyosságához: egyes, enyhe endometriózisban szenvedő hölgyek elviselhetetlen fájdalmat éreznek, néhányan pedig egyáltalán nem tapasztalnak semmit. Ez összefügghet azzal, hogy az implantátum felszabadít-e bizonyos fájdalmat okozó vegyi anyagokat, illetve, hogy egyáltalán hol található meg. Előfordul, hogy egyesek nem is tudnak előrehaladott endometriózisukról, amíg nem végeznek el rajtuk hasi műtétet.

6.Tévhit: a menopauza megszünteti az endometriózist

A tudósok becslése szerint a nők 2–5 százaléka szenved posztmenopauzális endometriózisban. Az endometriózis tehát nem feltétlenül fejeződik be, amikor abbamarad a menstruáció. Ez az állapot valójában évekkel a vérzés leállása után is kialakulhat. Ugyanúgy, ahogyan a méheltávolítás nem mindig gyógyítja meg az endometriózist, előfordulhat, hogy a menopauza sem segít a helyzeten.

Amennyiben azonban az endometriózissal összefüggő fájdalom nem szűnik meg a menopauza után, fontos konzultálni egészségügyi szakemberrel a fájdalom kezelési lehetőségeiről.

7.Tévhit: az endometriózis egyenlő a meddőséggel

Tanulmányok alapján az endometriózisban szenvedő nők 30-50 százaléka esik nehezen teherbe. Annak ellenére azonban, hogy a statisztikák összekapcsolják az állapotot a termékenységet érintő kihívásokkal, az endometriózis nem jelenti automatikusan a meddőség diagnózisát – hívták fel a figyelmet a szakértők. Vagyis, az egyetlen módja annak, hogy kiderüljön, lesznek-e problémák a teherbeeséssel, ha megpróbál teherbe esni az illető. Az azonban fontos, hogy együttműködjünk orvosunkkal: az endometriózis kezelésére használt gyógyszerek közül ugyanis sok megakadályozza a terhességet – vagyis annak szedését le kell állítani, hogy sikeres legyen a fogantatás.

Foto:123rf.com

8.Tévhit: az abortusz endometriózist okoz

A tévhit, miszerint az abortusz endometriózist vált ki, a terhesség-megszakításról szóló politikai vita kapcsán merülhetett fel. Ez azonban nem tényeken alapuló állítás – hangsúlyozzák a szakértők.

Bár az endometriózis pontos oka máig nem ismert, a tudósok genetikai kapcsolatra gyanakszanak. Nem áll azonban rendelkezésre bizonyíték arra, hogy az abortusz endometriózist okozna – nincs összefüggés a kettő között.

9.Tévhit: a fogamzásgátló tabletták gyógyíthatják az endometriózist

A fogamzásgátló tabletták nem gyógyítják az endometriózist, azonban segíthetnek csökkenteni az ovuláció és a menstruáció elnyomása miatti tüneteket. Semmi sem gyógyítja ezt a betegséget, a fogamzásgátló pirulák azonban úgy kezelik az endometriózist, hogy kiegyenlítik a hormonokat és megakadályozzák a vérzést. Ez tehát egy jó kezelés, de nem gyógyír – mutattak rá a szakértők.

Az endometriózis kezelésére használt egyéb gyógyszerek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők.

Emellett az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyott egy gonadotropin-felszabadító hormon antagonistát – egy gyógyszert, amely segít az endometriózissal összefüggő fájdalom kezelésében.

10.A magas ösztrogénszint endometriózist okoz

A magas ösztrogénszintről szintén nincs bizonyítva, hogy endometriózist okozna. Az ösztrogén-blokkoló gyógykészítmények azonban segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy bár a magas ösztrogénszint nem okozhat endometriózist, az ösztrogén és receptorai szerepet játszhatnak azokban a folyamatokban, amelyeket a tudósok összefüggésbe hoznak az állapottal.

Egy 2022-es tanulmány ugyanakkor megjegyzi: az endometriózis megelőzése vagy kezelése olyan terápiákat is magában foglalhat, amelyek az immunrendszer aktivitását célozzák meg.

A tanulmányt készítő tudósok találtak bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos fehérvérsejtek aktiválódása krónikus gyulladáshoz vezethet és hozzájárulhat az állapot kialakulásához.

Endometriózis mellett sajnos a stroke is jelentkezhet

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.