Szép bőr – 5 tipp a nyári pattanások ellen

A hő hatására könnyen kialakulnak – tegyünk ellene!

Sokan küzdenek gyakorta pattanásokkal – ráadásul, ha az idő nedves, a meleggel együtt könnyebben hozzájárul a pórusok eltömődéséhez és pattanások jelentkezéséhez. Mit tegyünk ellene? Íme néhány természetes tipp.

Amikor az idő melegszik és sok az eső – és ez előfordul a nyáron – ideálisak a körülmények a pattanások kialakulásához. Megnő ugyanis a faggyútermelés, amely eltömíti a pórusokat és ez a jól ismert kis piros pöttyök jelentkezését eredményezi. A fokozott faggyútermelődés hatására a bőr zsírosnak tűnik – az olajos bőr magához vonzza a port, piszkot, ezek az izzadással együtt még inkább a pórusok eltömődését okozhatják.

Ha a bőr gyakran ki van téve a páratartalom és a hő hatásának, hajlamos lehet a kiszáradásra és a károsodásra. Az allergia, a kiütések szintén megjelenhetnek. Vagyis a bőr fokozott ápolást igényelhet.

Íme néhány hatékony módszer, amely bevethető a nyári pattanások megelőzésére.

1.Neem levelek vagy neem olaj

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb otthoni módszer a nyári pattanások kezelésére. Csupán kenhető pasztát kell készítenünk néhány neem levélből és felvinni azt az arcra, illetve más érintett bőrterületekre. Hagyjuk állni rajta 10 percig, majd mossuk le hideg vízzel. Kurkumaport és tejet is adhatunk a pasztához. Kenjük be arcunkat vele néhány napon át és a bőrünk pattanás- és foltmentes lesz.

Fotó: 123rf.com

Érdekesség, hogy a neem gyümölcsöt közvetlenül is lehet alkalmazni a pattanásokra, amennyiben bedörzsöljük azt vele és hagyjuk megszáradni, majd gyengéd arctisztítóval lemossuk a területet.

Ha az olajat választjuk a pattanások ellen, a neem olajból néhány cseppet kell összekeverni kókuszolajjal, s felvinni azt az érintett bőrfelületre.

2.Méz és barnacukor bőrradír

E természetes arcradír elkészítéséhez csupán 1 evőkanálnyi mézet kell összekevernünk 3 evőkanálnyi barnacukorral. Gyengéden masszírozzuk azt a bőrbe és hagyjuk állni rajta 15 percig. Ez az otthoni módszer segít a nyári pattanások megelőzésében, bőrünk sima és hibátlan lesz.

3.Burgonyaszeletek

A krumpli segíthet a nyári pattanások ellen. Vágjuk a burgonyát vékony szeletekre és dörzsöljük be vele az érintett bőrfelületet. Ha ezt rendszeresen végezzük, a pattanások eltűnnek.

4.Rendszeres gőzölés

Ehhez a pattanás-kezelő módszerhez csupán gőzölnünk kell az arcunkat néhány percen át. Segít megnyitni a pórusokat és csökkenteni a nyári pattanások kialakulását. Érdemes néhány neem levelet is adni a meleg vízhez, ha még jobb eredményt szeretnénk elérni.

5.Összehúzó hatást gyakorol az olajos bőrre

Mindig mossuk meg arcunkat, ha kintről bejövünk. Azoknál ugyanis, akiknek természetesen olajos a bőre, összehúzóként szolgál az arcmosás. Lemossa a piszkot, az olajat, amelyek hozzájárulnának a pórusok eltömődéséhez.

A fenti tippek mellett tehetünk a nyári pattanások ellen azzal is, hogy rendszeresen odafigyelünk a bőrünkre és arra, mit eszünk, mit iszunk.

Kerüljük az alkoholt, helyettesítsük a kávét gyógyteával, s mondjunk nemet a fűszeres ételekre a bőrproblémák megelőzése érdekében.

Igyunk sok vizet, együnk nagyobb mennyiségben gyümölcsöt és zöldségeket – ezekkel mind hozzájárulunk az egészséges és pattanásmentes bőrhöz!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php