Mégsem segít az Omega-3 idős korban?

Nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel egy hosszú távú, nagy szabású amerikai kutatás szerint.

Az öt éven át tartó klinikai vizsgálatban csaknem négyezer idős ember vett részt. A munkát finanszírozó amerikai Országos Egészségügyi Intézet szerint a kutatás a maga nemében “az egyik legnagyobb léptékű és leghosszabb idejű” projekt volt.

“Az elterjedt nézetekkel ellentétben vizsgálatunk nem állapította meg, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők rendelkezhetnek olyan tulajdonsággal, amely megállíthatja az agyműködés romlását – írta Emily Chew, a Journal of Medical Asociation aktuális számában megjelent tanulmány szerzője, az amerikai Országos Szemészeti Intézet társigazgatója.

A halolaj gazdag omega-3 zsírsavakban, és kimutatták, hogy a rendszeresen lazacot, tonhalat, laposhalat fogyasztók látása, szíve és agya egészségesebb, mint azoké, akik sosem esznek effélét.

Fotó: 123rf.com

A halolaj tartalmú gélkapszula azonban nem rendelkezik ugyanezekkel az előnyökkel. Egy 2011-es vizsgálat kimutatta, hogy a vény nélkül kapható, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők nem javítják az idős, szívbeteg páciensek agyának egészségi állapotát.

Az új vizsgálatot az úgynevezett makuladegeneráció okozta időskori látásromlásban szenvedő betegekkel végezték. Az átlagosan 72 éves résztvevők 58 százaléka volt nő. Véletlenszerűen választották ki azokat, akik hatóanyag nélküli szert, azaz placebót kaptak, a többiek kétféle, omega-3 zsírsavat tartalmazó gélt szedtek.

Memória- és más, a kognitív működést vizsgáló teszteket végeztettek el velük a kutatás elején, ezeket megismételték két, majd négy év elteltével. A placebót és az omega-3-tartalmú gélt szedők eredményei nem voltak eltérőek – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: https://napidoktor.hu/index