Kövérnek csúfolod a gyermekedet? Akkor az is maradhat!

A kövérnek csúfolt lánygyermekek kétszer akkora eséllyel lesznek elhízottak 19 éves korukra, mint azok a lányok, akiket nem ért hasonló szóbeli bántás.

Nagyon úgy tűnik, jól teszi a szülő, ha nem engedi meg sem magának a „kövér vagy” megjegyzést, sem pedig a rokonoknak. A gyermek közelébe kerülő többi emberről azonban nyilvánvalóan sem a családapa, sem az anyuka nem tehet.

Ha egy tízéves kislányt kövérnek neveznek, csaknem kétszer akkora az esélye rá, hogy közel húszévesen elhízott lesz, mint azoknak a lányoknak, akiket ezzel nem gúnyoltak – mutat rá egy új tanulmány, mely azt is kiderítette, hogy ha apa és anya, vagy a barátok kritizálják a lánygyermeket a súlya miatt, a benne kialakuló stressz oda vezethet, hogy egyre többet egyen.

hotdog

A kutatók fehér és afro-amerikai lánygyermekeket egyaránt elemeztek a kérdés szempontjából – előbbiből 1166-ot, utóbbiból 1213-at vontak be a tanulmányba. A kislányok 58 százalékát nevezték családtagjai, rokonai, testvérei, barátai vagy tanárai kövérnek. A gyerekek magasságát és testsúlyát megmérték 10-, majd pedig 19 éves korukban.

Kiderült: a kövérnek bélyegzett lányok 1,66-szor nagyobb valószínűséggel lettek elhízottak közel húszévesen. Sőt, minél több ember nevezte őket kövérnek, annál nagyobb volt esélyük az elhízásra!

A JAMA Pediatrics szaklap által közölt tanulmány rámutatott, hogy a kislányokat túlsúlyosnak nevezni cseppet sem motiváló– a dolog éppen ellenkező hatással bír.

Annak mérhető hatása van még egy évtizeddel később is, ha egy gyermeket kövérnek bélyegeztek – magyarázta a kaliforniai, Los Angeles-i egyetem munkatársa, Dr. Janet Tomiyama, aki beismerte, hogy a kutatókat őszintén meglepte az eredmény.

A szakember hozzátette: itt nemcsak arról van szó, hogy a család vagy a barátok által kövérnek nevezett lánygyerekek évekkel később kövérek lesznek –a túlsúlyosnak bélyegzés megteremti annak valószínűségét is, hogy a továbbiakban is küzdeni fognak a túlsúllyal.

A dolog nyitja a tanulmány társszerzője, Jeffrey Hunger PhD-hallgató szerint az, hogy a kövérnek bélyegzés miatt a gyerekek aggódni, idegeskedni kezdenek, hibát keresnek személyiségükben, stigmaként tekintenek a kritikára, sőt diszkriminálásként élik meg a„kövér” megjegyzést – ennek megtapasztalása pedig növeli a stresszt és túlevéshez vezethet.

brokkolis kislany

Egy különálló tanulmány, melyet Dr.Tomiyama vezetett, azt is kiderítette, hogy nincs összefüggés a diétázás és a javuló egészség között – vagyis a fogyás mennyisége, legyen az kisebb vagy nagyobb mértékű és az egészségügyi következmények között.

Ha valakinek a testtömeg-indexe 30 – ami már elhízottnak számít -, az elhalálozás kockázata nem nagyobb. Ez a tény újra és újra bebizonyosodott. Különös módon a legmagasabb halálozási arány éppenséggel a túl sovány, alultáplált emberek körében jellemző.

Egy családapa és egy édesanya tehát a jelek szerint jól teszi, ha odafigyel arra, nem kritizálják-e a súlya miatt gyermeküket. Ha pedig tudomása van róla, hogy a gyermeket valaki kövérnek nevezte, próbálja meg szép szóval, türelemmel tompítani a megjegyzés hatását. Természetesen ettől még fontos – és kell is – a csemetének egészségesebb ételeket kínálni, amelyek lehetnek ugyanolyan finomak, mint a korábbiak, mégis észrevétlenül is fogyni fog tőlük.

ferfionline

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.