Egészséges otthon? Lehetséges!

Van az az eset, amikor kevésbé tudunk alakítani közvetlen környezetünkön. Ilyen például a munkahelyünk, vagy a kedvenc kisboltunk. Azonban az otthonunk egy teljesen más terület! A saját életterünket kedvünkre alakíthatjuk, így megtehetünk mindent annak érdekében, hogy az otthonunk a lehető legegészségesebbé váljon.

Sok kicsi sokra megy!

Egy egészséges otthon kialakítása több, mint bio vagy csomagolásmentes ételek és természetes eredetű tisztítószerek vásárlása. Otthonunk dekorációi és berendezései is nagy hatással lehetnek a por, a szennyező anyagok vagy a penész szempontjából. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes körű felújítást kell végeznünk otthonunkban! Elég pár egyszerű dologra gondolni: szabaduljunk meg azoktól a porfogóktól, amelyeket már nem használunk többé, esetleg rendezzünk át egy-egy helyiséget. Ha te is egy egészségesebb otthonra vágysz, akkor itt az ideje cselekedni!

Szobanövények mindenhol!

A növények otthonunkban megidézik a természetet, emellett az egészségükre is jó hatással vannak. Bizonyos beltéri növények nagyszerű természetes légtisztítók lehetnek a virágföldjeikben található mikroorganizmusok miatt. Nem árt elhelyezni például a nappaliban vagy a hálószobánkban néhány szobanövényt. Ha nem tudod milyen új lakókat válassz, adunk néhány ötletet! Az 5 legjobb légtisztító növény otthonra a dracéna, az anyósnyelv, a zöldike, a pálmafélék vagy a mindenre jó aloe vera.

A természetes fény a legjobb orvosság!

Próbáljunk természetesebb megvilágítást hozni otthonunkba, hiszen a napfény nagyon hasznos a hangulatunk javítása és az energiáink növelése tekintetében. Természetesen nem kell új ablakokat beszereznünk, vagy új lakásba költöznünk. A természetes fény növelésének vannak kisebb trükkjei. Például az ablakok elé ne helyezzünk nagyobb méretű bútorokat, vagy a sötét, vastagabb szövésű függönyöket cseréljük le. Ezeket helyettesíthetjük például műanyag- vagy bambuszrolókkal, amelyek nem csak kifinomult eleganciát kölcsönöznek, hanem a por is kevésbé rakódik le rajtuk.

A hálószoba egy szentély

A hálószobánknak egy biztonságos menedékként kell funkcionálnia, vagy legalábbis egy olyan helynek, ahol feltöltődhetünk. Díszítsük a szobánkat úgy, hogy a pihenésre, feltöltődésre koncentrálhassunk, ahol újra kiegyensúlyozottság, boldogság járhat át minket. Egy-egy műalkotás, puha ágynemű vagy párnák igazán megnyugtató hangulatot kölcsönözhetnek. Tartsuk az ágy alját tárolás nélkül, a szobát pedig rendetlenségtől mentesen! Még egy tipp: ne dolgozzunk a hálószobánkban, különösen, ha a jelen helyzetben otthonról dolgozunk.

Egészséges design – Minimalista lakberendezés

Ha az otthonunk belső átalakítása előtt állunk, mindenképp érdemes átgondolni, hogy milyen design szerint szeretnénk berendezni otthonunk. A minimalista lakberendezés nem csak szép és elegáns kinézetet kölcsönöz lakásunknak, hanem az egészségünkre is pozitív hatással van: a kevesebb dekoráció kevesebb helyet ad a por megtelepedésének, így az allergiák kialakulására is kevesebb az esély. Használjunk rendszerezőket, mint például szőtt kosarakat vagy tároló dobozokat azoknak a tárgyaknak, amelyeknek nem feltétlen kell szem előtt lenniük!

A testi egészségünk mellett ugyanolyan fontos lelkünk egészsége is. Az otthonunkban történő apróbb változások bizony pozitív hatással lehetnek lelkünkre és szervezetünkre egyaránt. Figyeljünk oda testünk jelzéseire, és ne féljünk a változtatástól!

Szerző: Ingatlannet.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index