Dől (ne) a fal? – Javítsuk meg!

Bizony nem a legkellemesebb érzés, ha a kerítés falából vagy a garázs oldalából kezdenek kilazulni a téglák, a habarcs is rossz állapotban van. Fontos a biztonságos, stabil fal. Hogyan javíthatnánk meg?

Nem biztos, hogy azonnal szakemberre van szükségünk, ha a téglafalak a kertben csapnivaló állapotba kerülnek.

Magunk is el tudunk végezni néhány kisebb javítást, a téglafal karbantartása nem nagy ördöngösség. Ha kerti falról van szó, ráadásul sok esetben nincs szükség arra, hogy a téglafal javítása külsőre makulátlan legyen.

Mit tegyünk hát, ha például kilazulnak a téglák? A kérdéses téglát (vagy téglákat) ilyen esetben ki kell venni a helyéről, úgy, hogy a habarcsot kissé kikotorjuk. Tisztítsuk meg a téglát a korábbi anyagtól és kenjünk rá új habarcsot, minden oldalon. Habarcságyat kell készíteni a falrészbe, ahová a tégla visszakerül. Ha megvan, csak a helyére kell igazítani, és „beütögetni” kalapácsnyéllel. A fugázásra a végén kerül sor.

fal2Amennyiben a téglák porladnak, a porladó téglarésszel kell kezdeni valamit. Habarccsal ki lehet tölteni, de olyan színű kell hogy legyen, mint a tégla. Ezzel a technikával csak kismértékű porladást lehet kezelni – a kerti fal javítása nagyobb porladás esetén a teljes tégla kicserélésével lehetséges (a feljebb már leírt módon). A téglafal karbantartása – és a porladás megelőzése – megoldható, ha a kerti falat szilikonos vízlepergetővel kezeljük, így nem fog nedvesedni.

Ha a kerti fal, a téglafal penészedni kezd vagy mohás lesz, a penész lekaparása segíthet megfeketedett penész esetében; gombaölő szerrel is kezelni tudjuk a kerti falat, hogy a további kellemetlenségeket elkerüljük.

Amennyiben maga a habarcs a problémás, a már laza vagy omladozó habarcsot el kell távolítani – ez könnyen megoldható vésővel, kőműves kalapáccsal és vakolókanállal – a vésőnek és a vakolókanálnak a hegyét használhatjuk. Kicsit több mint 1 centiméteres mélységig kell kikaparni a habarcsot, a port ecsettel távolítjuk el. A fugákat vizes ecsettel „pamacsoljuk”.

Ha kész, a hiányos részeket új habarccsal töltsük ki és egyengessük is el őket a fokozott tartósság érdekében – egy hajlított rövid rézcső például alkalmas erre a műveletre. Érdemes a kerti fal javításához olyan habarcsot venni, amely előre kevert és száraz. Könnyebb vele dolgozni, hiszen csak vizet kell hozzá adagolni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index