A kesudió 15 előnye! 2021-08-28 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Szeretjük a kesudiót? Akkor bátran rágcsáljuk, önmagában vagy sörkorcsolyának, mert nemcsak finom, egészséges is! Nem is hinnénk, mennyi előnye van! A kesudió a kedvencek közé tartozik, ha rágcsálnivalóról van szó – formára is mutatós, de igazán az íze csábít el bennünket! Leginkább édességekbe használjuk őket, bár önmagukban fogyasztva is finomak. Foto:123rf.com Tele vannak antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A kesudió jelenleg Brazíliából érkezik, Indiába a portugálok hozták be a 16. században. A vese- és bab alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül! 1. Megelőzi a rákot A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart. Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye! 2. Védi a szívet Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hízlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását. Ha az egészséges hajról esik szó, nemcsak arra kell figyelmet fordítani, mit teszünk a tincsekre – hanem arra is, hogy mit eszünk… Top 10 – ételek az egészséges hajért! 3. Csökkenti a vérnyomást A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást. 4. Segít a hajnak A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát ha rézben gazdag kesudiót eszünk, még a hajkoronánk is teljesebb színű és szebb lehet! 5. Egészséges csontok A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban! 6. Egészséges idegek A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy csak a főbb gondokat említsük. 7. Meggátolja az epekövek kialakulását A kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekövek jelentkezését. 8. Segít a fogyásban A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele. Foto:123rf.com 9. Antioxidáns A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik. 10. Segíti az emésztést A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése. 11. Vitaminban gazdag A kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Ezek tartanak távol bennünket a szideroblasztos vérszegénységtől például vagy a pellagra nevű bőrbetegségtől. 12. Egészséges íny és fogak Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik. 13. Kellemes alvás Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek. 14. Harcol a szabad gyökök ellen A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak. 15. Makuladegeneráció A kesudió hatása ugyancsak, hogy képes szűrni a nap UV-sugarait és megvédeni bennünket a makuladegenerációtól. Érdemes tehát fogyasztanunk ezt a mutatós és kellemes ízű diót! Bármikor felszolgálhatjuk otthon, főétkezések közt ideális éhségcsillapító. Forrás: https://napidoktor.hu/index Egy válasz Szereted a kesudiót? 15 jó indokot tudunk, hogy miért fogyaszd rendszeresen - Magazin | Ízes Élet - Gasztronómia a mindennapokra 2022-01-10 […] Forrás: napidoktor.hu […]
Szereted a kesudiót? 15 jó indokot tudunk, hogy miért fogyaszd rendszeresen - Magazin | Ízes Élet - Gasztronómia a mindennapokra 2022-01-10 […] Forrás: napidoktor.hu […]