Vesekárosodást okoz a túl sok fehérje

Leginkább a testépítőkre jellemző, hogy 5-6-szor több proteint fogyasztanak, mint kellene, de veszélyes lehet a fehérje diéta is.

A sok fehérje sok foszfátot tartalmaz. Régóta köztudott, hogy a dializáltak halálozása és a foszfátszint emelkedése között összefüggés van, ám azt csak az elmúlt két évben erősítették meg, hogy a túlzott foszfátbevitel az egészséges szervezetben is növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Dr. Mátyus János, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának nephrológusa szerint a túlzott fehérjebevitel vesekárosító, s ez leginkább a testépítőkre jellemző.

Kilónként egy gramm az egészséges

Ha valaki naponta megeszik másfél kilogramm csirkemellet, 6-8 tojást, mellette pedig 2-3-szor fehérje tartalmú porkeveréket fogyaszt, az napi 5-600 gramm fehérjét jelent, míg az optimális mennyiség testsúly-kilogrammonként 1 gramm.

Amerikában két évtized alatt átlagosan 500-ról 1000 milligrammra nőtt a naponta elfogyasztott foszfátmennyiség. Bár hazai kutatások nincsenek, nagy valószínűséggel ez az arány Magyarországon is jellemző lehet.

Legtöbbször nem is tudnak a bajról

A krónikus vesebetegség felgyorsítja a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Körükben mintegy tízszer olyan gyakori a szív és érrendszeri megbetegedés és halálozás, mint akinek nincsen ilyen problémája.

Magyarországon 970 ezer lehet az idült vesebetegek száma. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az emberek nem is tudnak a bajról, a vesebetegség ugyanis sokáig tünetmentes.

Foto:pixabay.com

Népbetegség

Egy olyan népbetegségről van szó, aminek a gyakorisága azért ilyen magas, mert a kiváltó betegségek – a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az időskori érelmeszesedés – is népbetegségek. Sok esetben a betegek szó szerint az utcáról esnek be a betegek dialízisre.

A tünetek – vízvisszatartás, vérszegénység, magas vérnyomás –közvetlenül az úgynevezett végstádiumú veseelégtelenség kialakulása előtt jelentkeznek.

Ezért is fontos az a vizsgálat, amely Debrecenből kiindulva terjedt el Magyarországon. A vesefunkció-analízis kérésekor a laboratóriumok automatikusan kiszámolják és megadják az úgynevezett GFR-értéket, vagyis hogy hány milliliter vért tisztít meg a vese egy perc alatt.

Optimális esetben ez az érték 100 milliliter körül van. Ha tartósan 60 alá csökken, akkor idült vesebetegségről beszélünk. Függetlenül attól, hogy semmilyen más eltérés nincs, nincs a vizeletben fehérje vagy vér, vagy a vesék ultrahangvizsgálata nem mutat eltérést.

Az egyetem központi laboratóriumában évente 4,5 millió vizsgálatot végeznek el, amely körülbelül 7-800 ezer vérmintát jelent. Ez a vizsgálat a vércukor-, a vérkép és a vizeletvizsgálat után az egyik leggyakrabban kért vizsgálatok közé tartozik.

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Ha ezeket észleli, krónikus veseelégtelensége lehet

A szakemberek szerint a vesebetegek számának növekedéséhez egyértelműen hozzájárul az első számú kockázati tényezőt jelentő elhízás és az ennek nyomán kialakuló cukorbetegség.

Forrás: Hirado