Vegetáriánus étrend – hogyan álljunk át? – 2.rész 2020-09-06 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést Amennyiben úgy döntöttünk, vegetáriánus étrendre szeretnénk váltani, érdemes ezt az étkezést lépcsőről-lépcsőre kialakítani. Lássuk, hogyan és mire kell odafigyelni! A vegetáriánus étrend is lehet nagyon ízletes és kielégítő. Akik évek óta követik ezt az étkezési módot, esküsznek rá. Finom, változatos ételeket készíthetünk, a lehetőségek tárháza végtelen. S ha úgy döntünk, heti pár napon át is lehetünk vegák. A vegetáriánus étrend elkezdése azonban körülményes lehet. Hogyan álljunk át? A lényeg a fokozatosság. Előszöris az alapokat szükséges meghatározni: meddig szeretnénk elmenni és miből fogjuk beszerezni a hússal elmaradó fontos tápanyagokat, vitaminokat. Cikkünk első részében már megismerkedtünk az első lépcsőkkel. Lássuk a többit! 1.Helyettesítsünk szójával: a szójatermékek sokoldalú fehérjeforrásnak számítanak. Jól működnek húshelyettesítőként, ha vegetáriánus étrendre váltunk. Készíthetünk akár tofus kebabot is a grillen. Számos szójatermék kapható ma már a boltokban, jól alkalmazható hot dogba, csirke nuggetsként, reggeli kolbászként. Az edamame pedig hasznos, nem feldolgozott szójabab. 2.Használjuk ki az egészségügyi előnyöket: mivel a vegetáriánus étrend állati eredetű ételeket csak kismértékben vagy egyáltalán nem tartalmaz, ennek az étrendnek meglehetősen alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Számos tanulmány szerint a vegetáriánusok kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre, így például a szívbetegségre és a 2-es típusú diabéteszre. A vegetáriánus étrend elsősorban a gyümölcsökből és zöldségekből származó antioxidánsokból profitál, így a brokkoliban levő lutein vagy a paradicsomban megtalálható likopén igen jól véd a rákkal szemben is. 3.Minden tápanyag megvan? Győződjünk meg arról, hogy elegendő vasat, B12-vitamint, cinket, kalciumot és D-vitamint fogyasztunk, ha étkezésünk vegetáriánus. Amennyiben segítségre van szükségünk, konzultáljunk szakképzett dietetikussal. 4.Legyenek meg a kalcium- és D-vitamin forrásaink: ha fogyasztunk tejet, sajtot, joghurtot, valószínűleg megfelelő mennyiségű kalciumhoz jutunk. Ám ha vegánok vagyunk, vagyis állati eredetű ételt egyáltalán nem eszünk, más kalciumforrásokra van szükségünk. Ajánlható ilyen esetekben a dúsított szója- és mandulatej, valamint a narancslé; megvakban, dióban és egyes zöldségekben is van kalcium. Fontos tudni: aki kerüli a tejtermékeket, az D-vitaminból sem feltétlenül juttat eleget a szervezetébe. A nem hús jellegű D-vitamin források közül érdemes enni a D-vitaminnal dúsított ételeket, így narancslét, zabpelyhet, tofut, melyek kalciumszulfáttal készültek és érdemes a dúsított tej alternatíváit is alkalmazni: szója- vagy mandulatejet. 5.Megfelelő mennyiségű cink: bár a cink számos zöldségben megtalálható, nem szívódik fel olyan jól, mint ha húsból jutunk hozzá. Ha sok cinkben gazdag élelmiszert eszünk, maximalizálhatjuk a mennyiséget, amit a test felszív. Jó forrása a tej, sajt, teljes kiőrlésű gabona, dió, szójatermékek, hüvelyesek, így a csicseriborsó is. A teljes kiőrlésű pitával fogyasztott hummus például tökéletesen cinkdús és finom is. 6.Megfelelő mennyiségű vas: vas nemcsak a vörös húsokban van. Megnyugtatásképpen azoknak, akik vegetáriánus étrendre váltanak: a leveles zöldségekből, főtt száraz babból, tofuból és dúsított gabonafélékből is hozzájuthatunk. A cinkhez hasonlóan a növényi alapú vas nem szívódik fel olyan jól, mint ami húsból származik. A megoldás itt is a vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása, olyanokkal kombinálva, amelyek kellő mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. 7.Fogyasszunk Omega-3-at is! Az Omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a vérnyomást, javítják a szív egészségét, s megakadályozhatják az életkorral összefüggő demencia kialakulását. Két típusuk közül a DHA főként zsíros halakban, dúsított élelmiszerekben, így tojásban is megtalálható. Ha ezeket nem esszük, kiegészítőt kell szednünk. A tökmag, a lenmag, a dió és a repceolaj azonban jó forrásai az ALA Omega-3 zsírsavaknak, melyek elősegítik a szív egészségét. 8.Elég-e a B12-vitamin? A vegetáriánus étrend követőinek fontos tudniuk, hogy az alacsony B12-vitamin szint izomgyengeséget és fáradtságot okozhat. Csak bizonyos dúsított ételekben és tojásban, húsban, tejtermékben van jelen. Vagyis, ha vegetáriánus étkezést folytatunk, igen fontos fogyasztanunk a B12-vel dúsított ételeket vagy étrend-kiegészítőket alkalmaznunk. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php