Vegetáriánus étrend – hogyan álljunk át? – 1.rész

Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést

Amennyiben úgy döntöttünk, vegetáriánus étrendre szeretnénk váltani, érdemes ezt az étkezést lépcsőről-lépcsőre kialakítani. Lássuk, hogyan és mire kell odafigyelni!

A vegetáriánus étrend is lehet nagyon ízletes és kielégítő. Akik évek óta követik ezt az étkezési módot, esküsznek rá. Finom, változatos ételeket készíthetünk, a lehetőségek tárháza végtelen. S ha úgy döntünk, heti pár napon át is lehetünk vegák.

A vegetáriánus étrend elkezdése azonban körülményes lehet.

Hogyan álljunk át? A lényeg a fokozatosság. Előszöris az alapokat szükséges meghatározni: meddig szeretnénk elmenni és miből fogjuk beszerezni a hússal elmaradó fontos tápanyagokat, vitaminokat.

Lássuk a lépcsőket!

1.Meddig mennénk el? Ha valaki vegetáriánus, nem fogyaszt húst, baromfit, halat, de tojást vagy tejterméket ehet. Ha viszont vegán étkezést folytatunk, mindent elhagyunk, ami állattól származik, így a tejet, tojást, sajtot is. Tehát érdemes már az elején eldöntenünk, milyen mértékben lennénk vegetáriánusok.

2.Szerezzük be a szükséges fehérjéket: a növényekből beszerezhetünk minden fehérjét, amire szükségünk van, csak bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő kalóriát, tápanyagot juttatunk szervezetünkbe dióval, magvakkal, hüvelyesekkel, gabonával. A feketebab és a rizs salátával jó példa egy klasszikus vegetáriánus ételre.

3.Finomítsuk kedvenc receptjeinket: ha korábban ettünk húst, nézzünk utána, van-e az adott ételeknek vegetáriánus változata. A lasagna például kiválóan elkészíthető spenóttal és tofuval is a darált hús helyett.

4.Készítsünk vegetáriánus töltött paprikát: töltsük meg a paprikát rizs és zöldség keverékével. A darált húst helyettesíthetjük babbal vagy húsmentes kolbásszal. A fűszerezést a szokásos módon oldjuk meg.

5.Omlett zöldségekkel: a fehérje kitűnő forrása a tojás. A sonkát és a sajtot pedig remekül ki lehet váltani zöldségekkel – gombával, répával és spenóttal.

6.Csirke helyett padlizsán, szójával: amennyiben olyan ételt fogyasztanánk a vegetáriánus étrend keretében, amelynek eredetileg csirkehús az alapja, azt például padlizsánszeletekkel is helyettesíthetjük. Amennyiben pedig a tejterméket is mellőzzük, szójaalapú sajtot használhatunk a parmezán helyett.

7.Ínyenc chilis étel: a vegetáriánus étrend egyik legízletesebb étele lehet a hús nélküli chili con carne, csupán annyi a teendőnk, hogy babbal és tofuval készítjük a finom, fűszeres ételt.

8.Készítsünk Portobello burgert: ha valóban teljesen vegánok vagyunk, a sajtot sem fogyasztjuk – tehát a sajtburger felejthető. Egy teljes kiőrlésű, grillezett gombás portobello burger azonban könnyedén elkészíthető salátával, paradicsommal – amennyiben eszünk sajtot, a szokásos módon ez teheti fel a koronát az összeállításra.

9.Vegetáriánus burger: ha a valódi hamburgerhez kissé közelebb álló ízeket és textúrát szeretnénk, a vegetáriánus burger jó választás. A legtöbb boltban ma már maga a vegetáriánus burger is megvásárolható fagyasztott állapotban, de magunk is el tudjuk készíteni választott zöldségek segítségével, illetve szójával.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. bébé

    válasz a címre: ha normális és még ember is vagy akkor: SEHOGY !!!!!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.