Véd a zsírmáj ellen a szójatej?

Itt egy újabb érv a szójatej és a tofu mellett: a szójafehérje csökkentheti a májban felhámozódott káros zsírok szintjét.

Többnyire a vegetáriánusok és a laktózérzékenyek körében népszerű a szójatej, hiszen remekül helyettesíti a tehéntejet. Az Illinois Egyetem kutatói nemrégiben azt is felfedezték, hogy a szójafehérje a májban felhalmozódott káros zsírraktárakat akár 20 százalékkal is képes csökkenteni, ezért bárki számára ajánlott a szójatej fogyasztása.

Foto:123rf.com

A kutatás során a tudósok elhízott és normál súlyú patkányoknak adtak rendszeresen sovány tejet illetve szójatejet. A kísérlet végén megvizsgálták az állatokat és kiderült, hogy a vékony rágcsálókra ugyan semmilyen hatással sem volt a szója, az elhízottak májában található zsírmennyiség viszont 20 százalékkal csökkent. “Az amerikai felnőtt lakosság csaknem egyharmadának van zsírmája, anélkül, hogy bármilyen tünete lenne. Az egyik fő oka ennek az állapotnak az elhízás, ami májelégtelenséghez vezethet. Amikor ugyanis egy olyan létfontosságú szerv halmoz fel zsírkészletet, mint a máj, aminek elvileg nem kellene tárolnia a zsírt, veszélybe kerülhet a szerv funkciója” – mondta Dr. Hong Chen, a kutatás vezetője.

Kissé magasabb ára miatt főként azok isszák a szójatejet, akiknek egészségügyi okokból van rá szükségük – pedig a szójatej nemcsak jóízű, bőrünkre is áldásos a hatása!

A szójatej 5 előnye

A szójafehérje ezért csodaszer lehet a zsírmáj elleni küzdelemben, mivel a kutatók szerint segíti a máj zsíranyagcsere folyamatait. Ráadásul egy korábbi tanulmányból az is kiderült, hogy napi két pohár szójatej csökkenti a menopauzás hőhullámokat is.

Az eredményeket az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves konferenciáján ismertetik San Diegoban, Kaliforniában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index