Variációk a fogyásra: szénhidrátdús- vagy gyümölcs diéta?

Egyik jobban hangzik, mint a másik, hisz ki ne szeretne úgy fogyni, hogy közben nem mond le kedvenc ételeiről… Ám itt is akad csapda jócskán.

Most a szénhidrátdús (magyarul laktató) fogyókúrát és a gyümölcs (magyarul éhezni fogsz) diétát vesszük górcső alá.
A szénhidrátdús diétával elvben egész jól járunk.

Biztosak lehetünk benne, hogy többnyire jóllakunk, már csak az a kérdés, hogy vajon a szervezetünk is jól jár-e vagy mindez csupán a “látványra” épít.

A rizs diéta kizárólag ízesítés nélkül megfőzött rizs fogyasztását engedélyezi. Szomorú, de az egyhangúságra épít. Látatlanban borítékolható, hogy egyhangúsága miatt hamar feladjuk a küzdelmet. Ráadásul vitamin és fehérje hiányos állapothoz, valamint – furcsa mód – még kiszáradáshoz is vezethet.

Az úgynevezett Schrott-kúra azok számára tartogat jó hírt, akik egyébként is szeretnek borozni. Hetenként ugyanis két nagy és két kis borivó napot lehet tartani. A fennmaradó három „száraz” napon: sült szilva és zsemle fogyasztható napi 700 kcal mennyiségig.  Hogy milyen veszélyt rejt ez a diéta? Fehérje, vitamin és ásványi anyag hiányos állapothoz vezet, hosszú távon az alkohol terhelés miatt kisebb májkárosító hatással is számolni lehet.

A Schrott kúra bor fogyasztását is engedélyezi

A Schrott kúra bor fogyasztását is engedélyezi

A burgonya diéta legalább annyira unalmasnak tűnik, mint a rizs, ugyanis napi 1kg, sós vízben megfőzött burgonya fogyasztását engedélyezi (kb. 900 kcal/nap). Ez a diéta is fehérje, vitamin és élelmirost hiányhoz vezet, ráadásként pedig mellette éhségérzet jelentkezik, azaz fennáll a melléevés veszélye.

Naponta egy kiló a főtt krumpliból? Ki ne unna rá? Naponta egy kiló a főtt krumpliból? Ki ne unna rá?

Gyümölcs diéták

Az almakúra jellemzője, hogy naponta 6 db alma fogyasztható (350-500 kcal/nap) mindössze. Tulajdonképpen szinte az összes tápanyag hiányát eredményezi.

Ananász kúra. Illsuztráció: Shutterstock

Az ananász diéta során napi 2-4 kg ananász fogyasztható (1020-2040 kcal) Mellette egy kevés hal és hús. Ez sokak számára tűnhet elviselhető diétának, ám azt tudni kell, hogy ezzel is vitamin, ásványi anyag, fehérjehiányos állapot idézhető elő.

A diódiéta a dió (654 kcal) mellett, még a tejszín (292 kcal) fogyasztását engedélyezi. Egyhangúságra és ételundorra alapoz.  (Ami valószínűleg elérhető.) A fehérjehiány, mellett, túlságosan is magas az energia tartalma és  zsiradékokban sem szegény.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.