(Túl)súlyos gondok

Az elhízást szokás manapság a fejlett társadalmakban terjedő járványként jellemezni. Kialakulásában egyaránt szerepe van az öröklődésnek, az anyagcserének, pszichés, illetve szociális tényezőknek.

Régóta ismert a kóros mértékű elhízás, illetve egyes betegségek kockázata közötti összefüggés. Kit tekintünk kóros mértékben elhízottnak? Milyen tényezők játszanak szerepet az elhízásban?

Hogyan csökkenthető az elhízás okozta szív- és érrendszeri kockázat? Létezik-e csoda diéta?

Elhízásnak nevezik a test zsírtartalmának túlzott mértékű felszaporodását. Jellemzésére vezették be a BMI (body mass index = testtömeg index) fogalmát, amely a kg-ban mért testsúly és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. (Vagyis, ha valaki 65 kg és 170 cm magas, akkor az ő BMI-je 65 / (1,7X1,7) = 22,49).

Ha a BMI 25-30 között van, akkor túlsúlyról, ha meghaladja a 30 kg/m2-t elhízásról beszélünk. Az elhízás mértékével arányosan növekszik a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága, (amely a vérnyomás növekedésének, a vérzsír-szint fokozódásának, valamint a csökkent glükóz-toleranciának a következménye) illetve egyes daganatok kockázata.

Vizsgálatok bizonyították, hogy szoros összefüggés van a hasra lokalizálódó (,,alma típusú”) elhízás és a koszorúér-betegség kockázata között, amit a BMI-nél jobban jellemez a derék körfogat (illetve a derék- és csípő-körfogat egymáshoz viszonyított aránya).

Az elhízás kialakulásában genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak. Érdekes felvetés a ,,takarékos gén”elmélete, mely szerint abban az időben, amikor az emberek élelemhez jutása esetleges volt (vadászó, halászó életmód), a súlytöbblet, a ,,takarékos gén” jelenléte szelekciós előnyt jelentett. Vagyis a ma élő emberek, az akkori túlélők leszármazottai lehetnek.

Ikervizsgálatok (egypetéjű- tehát azonos genetikai állományú, de eltérő környezetben nevelkedett ikrek), illetve ázsiai származású de Európában vagy az Egyesült Államokban letelepedett emberek vizsgálata világított rá a külső tényezők szerepére.

A főként zöldségféléket, gyümölcsöket, sovány húsokat vagy tengeri halat tartalmazó ázsiai konyha mellett normál testalkatú emberek a nyugati étkezési szokások hatására elhíztak, megbetegedési kockázatuk is ezzel arányban nőtt.

Hasonló módon eltérőnek találták az azonos genetikai állományú, de más-más környezetben nevelkedő ikrek testalkatát is. Az egyén étkezési szokásait befolyásolja a társadalmi pozíció (a szegényebb csoportra jellemző mennyiségi táplálkozás a minőségi helyett), a szociális, kulturális szokások (magyar konyha, illetve az ünnepekhez kapcsolódó étkezési szokások: disznótor, ünnepek, lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.).

Egyes kultúrákban a ,,teltkarcsú” nők a férj társadalmi pozícióját erősítik, de hazánkban is sok helyen a ,,jól fejlett” kislányokat tekintik ,,egészségesnek”. Különösen fontos megemlíteni a táplálkozás pszichés aspektusait.

Tekintettel arra, hogy az élelem gyakorlatilag különösebb erőfeszítés nélkül (gondoljunk a korábbi vadászó-halászó ősök beszerzési esélyeire), korlátlanul (évszaktól, napszaktól, területtől függetlenül) rendelkezésre, áll, a táplálékbevitel gyakran meghaladja a valós szükségletet.

A napjainkat jellemző mozgásszegény életmód (autó, lift, TV-nézés) mellett gyakori az ,,unalom-evés”, a depressziót ellensúlyozandó csokoládé-imádat (amelyet találóan jellemez az angol ,,chocoholic” kifejezés), az étkezések közötti nassolás.

Érdekes ellentét figyelhető meg a nyugati társadalmak által kívánatosnak tartott szépségideál (izmos, kisportolt), illetve a társadalom ,,vívmányai” által kínált mozgásszegény, ,,kényelmes” életforma között. A frusztráció, az ,,elérhetetlenség” érzése pedig ugyancsak az ,,alternatív örömforrások” keresésére ösztönzi az egyént, növelve az elhízás kockázatát.

Az optimális testsúly kiszámításához használható a BMI (a cél, hogy a testtömeg index 25 alatti legyen), de talán egyszerűbb, ha a testmagassággal kalkulálunk. Kívánatos, hogy a testsúly legyen a testmagasság – 100.

(A fenti példa alapján egy 170 cm-es egyén ,,kívánatos testsúlya” 70 kg lehet.) Optimális testsúly az így kapott érték 10%-kal csökkentett értéke. (vagyis 70-7= 63 kg). A fogyás akkor lesz tartós, ha a havi testsúly-csökenés 1-2 kg-os, vagyis tíz kg ,,plusz” leadásához optimális esetben 5-10 hónap szükséges.

dieta1

Milyen haszonnal jár a 10%-os súlyvesztés?

(Prof. Császár Albert Obezitás-nincs megoldás? c. cikke nyomán Orvostovábbképző Szemle XVI. Évf. I. szám)

 •  20-30%-os csökkenés az elhízással kapcsolatos halálozásban.
 • 30-40%-os csökkenés a cukorbetegséggel összefüggő halálozásban.
 • 40-50%-os csökkenés az elhízással kapcsolatos rákos halálozásban.
 • 10 Hgmm csökkenés a vérnyomás mindkét (szisztolés, ill. diasztolés) értékében.
 • Több, mint 50% csökkenés a cukorbetegség kialakulásában.
 • 30-50%-os csökkenés az éhgyomri vércukor-szintben.
 • 10%-os csökkenés a teljes koleszterin-szintben.
 • 30%-os csökkenés a triglicerid-szintben.

Nyilvánvaló, hogy tartós testsúlycsökkentés csak életmód-változtatással érhető el. A gyors és gyakran szélsőséges diéták növelik az úgynevezett ,,jojo-effektus kockázatát”. Azonos kalóriabevitel mellett a sok szénhidrátot, de kevés zsírt tartalmazó, illetve a zsírban gazdag, de szénhidrátot alig tartalmazó diétákkal azonos testsúlycsökkenést lehet elérni, és a kockázati tényezők csökkenésében sem sikerült kimutatni jelentős különbséget.

tulsuly

Kívánatosnak tartják a korábbi kalóriabevitel napi 500 kalóriával történő csökkentését, illetve a fizikai aktivitás fokozását. Gyógyszerek alkalmazása a testsúly-csökkentésben csak átmenetileg ,,a diétához való hozzászokás” idejére ajánlott. Amennyiben a kívánatos súlyvesztés 120-130 kg körüli, vagy e feletti sebészi megoldás ajánlott.

Ajánlások fogyni szándékozók számára:

 • Naponta többször (öt alkalommal) étkezzen, egyszerre csak kevés mennyiségű élelmet fogyasszon!
 • Részesítse előnyben a gyümölcsöket az édességekkel szemben!
 • Fehér kenyér helyett fogyasszon teljes kiőrlésű pékárut!
 • Igyon naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot (pl. ásványvizet vagy zöldteát)!
 • Csatlakozzon fogyókúrás csoporthoz, vagy keressen fogyni szándékozó barátnőt, ismerőst!
 • Mozogjon rendszeresen: gyalogoljon egy-két megállót, használja lift helyett  a lépcsőt, tegyen nagyobb sétákat, ha nagyon elfoglalt, vegyen egy szobakerékpárt és azt tekerve nézze az esti híradót!
 • Testsúlyát egy héten egyszer, reggel, WC használata után, ruha nélkül mérje meg!

Forrás: https://napidoktor.hu/index