Tudatosan a májártalmak ellen

Hívjuk elő a már talán mélyre temetett biológia órákat és gondoljuk át újra, mi mindenért felelős a májunk, hogyan működik szimbiózisban a testünkkel.

A szervezetünkbe jutó, mindennapi káros anyagok megsemmisítése a máj számára is kihívás, azonban ma már mi is segíthetjük e szervünk munkáját.

Például egy remek gyógynövénnyel, a máriatövissel.

Azt mindenki tudja, hogy az alkoholfogyasztás, a nikotin és a helytelen táplálkozás káros anyagokkal szennyezik szervezetünket. Ezen felül, sajnos akaratlanul is mérgezzük a testünk, hiszen például a környezetszennyezést nem tudjuk elkerülni, akárcsak sokszor az idegességet sem.

A máj testünk egyik legfontosabb szerve, kiemelkedő szerepe van az anyagcsere-folyamatokban és a méregtelenítésben. Ez a legnagyobb mirigyünk, egy felnőtt testtömegének 2%-át teszi ki, azaz kb. 1,5 kilós. Létfontosságú szervünket a „szervezet laboratóriumaként” is szokták emlegetni, és nem véletlenül.

„Ez a szervünk jelentős szerepet játszik a szénhidrát-, fehérje-, zsír-, valamint a  vitamin anyagcserében, felelős a normál értékű vércukorszint fenntartásáért, illetve egyfajta keményítő, az úgynevezett glikogén és bizonyos vitaminok, mint például az A és a D vitamin, sőt a vas raktáraként is funkcionál. Ezen kívül természetesen a legfontosabb feladata a szervezetbe érkező mérgező anyagok és a káros szabadgyökök semlegesítése-magyarázza Györki Niké dietetikus.

Foto:pixabay.com

Sokan nem tudják, hogy méregtelenítés és a máj egészséges működésének szempontjából a nők sokkal sérülékenyebbek, mint a férfiak. Azonban kiegyensúlyozott életmóddal, megfelelő mennyiségű (napi minimum 8 pohár) víz elfogyasztásával, egészséges étrenddel, nemcsak májunk, de epénk egészségének megőrzéséért is tehetünk.

Foto:pixabay.com

A máj legnagyobb ellensége a gyorsételeken, a mesterséges adalékanyagokon, a tartós gyógyszerszedésen és a stresszes életmódon túl, a túlzott alkoholfogyasztás is. Nem kell azonban teljes mértékben lemondanunk egy pohár italról, ha azt azonnal egy nagy pohár víz elfogyasztása követi.

Itt egy újabb érv a szójatej és a tofu mellett: a szójafehérje csökkentheti a májban felhámozódott káros zsírok szintjét.

Véd a zsírmáj ellen a szójatej?

Egy-két hónapos méregtelenítő kúra ajánlott minden olyan személynek, aki tartós gyógyszeres kezelés alatt áll (számukra orvosi konzultáció vagy felügyelet javasolt), munkája során gyakran kerül kapcsolatba mérgező anyagokkal, vagy tisztítószerekkel, túlsúllyal küszködik, vagy éppen fogyókúrázni készül.

Ugyanakkor szervezetünk minden segítségért hálás, ezért méregteleníteni minden olyan személynek érdemes, aki egészségtudatos életet élve tenni szeretne mája megfelelő működéséért, májsejtjei regenerációjáért.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.