Top 15 egészségtelen étel, amit nem tudunk abbahagyni – Pedig nem ártana

A pizzától a kekszekig

Ki ne ismerné az érzést: még egy falatot ennem kell belőle….Számos egészségtelen étel akad, amelyből képtelenek vagyunk keveset enni, pedig jó volna, ha limitálnánk a fogyasztását. Lássuk a listát és az egészséges alternatívákat!

Napjainkban igen nehéz ellenállni egyes, többségükben egészségtelen ételeknek, melyeket ráadásul az utcán is könnyen beszerezhetünk. Gyorséttermi finomságok, chipsek, édességek kínálják magukat, s bizony ember legyen a talpán, aki nem csábul el néha.

Lássuk a leggyakoribb egészségtelen ételek listáját, amelyeknek a fogyasztását nehéz abbahagynunk, pedig nem ártana.

Fotó: 123rf.com

1.Pizza: egy-egy pizzát néha muszáj megennünk. Ellenállhatatlan, bármilyen ízben kínálják. Ehetünk belőle, de nem muszáj extra adag sajtot, négyféle húst kérni rá! Egy vékony – sőt, teljes kiőrlésű – tésztával, zöldségekkel, light sajttal készült verzió sokkal egészségesebb választás. Ha még éhesek lennénk, egészítsük ki valamilyen salátával is.

Fotó: 123rf.com

2.Burgonya chips: a chipseknek sem könnyű ellnállni. A sok zsír, só és szénhidrát azonban összeadódik. Ha ropogós csemegét szeretnénk, ez a csábító, de egészségtelen étel helyett próbáljuk ki a diót: a tápanyagai segítik a sejtek működését, zsírjai pedig előnyösek, jóllakottságot és elégedettség-érzést biztosítanak. Az adag méretére azonban itt sem árt ügyelni – hiszen zsír a dióban is van.

Jó választás a popcorn is – magas a rost- és alacsony a kalóriatartalma, fontos viszont, hogy ne a vajas verziót válasszuk. Az éhséget ráadásul bármelyik jobban csökkenti, mint a burgonya chips.

Fotó: pixabay.com

3.Tészta: ha megkívánjuk, de nem szeretnénk sok szénhidrátot fogyasztani, az egészségtelen étel helyett ízletes, előnyös alternatívát is készíthetünk: együnk teljes kiőrlésű tésztát vagy tökspagettit. Nagyon finom egy egyszerű paradicsomszósszal is.

A kalóriák és a szénhidrátok számát felére – vagy még többre – csökkenti, összehasonlítva egy olyan étellel, amelyben hagyományos tészta van. Adjunk hozzá egy kevés sovány darált marhahúst vagy pulykamellet, ha valami kiadósabbat szeretnénk enni.

Foto:123.rf

4.Mártások: bármilyen csábítóak és finomak is, a mártások is az egészségtelen ételek listáján vannak – függően persze az összetevőiktől. A legtöbb tejföllel, krémsajttal vagy csak sajtnak látszó dologgal készült mártás zsíros, ezért előnyösebb alternatíva hummusszal készíteni az öntetet, mártogatóst.

Így jóval kevesebb zsírt fogyasztunk és fehérjével is ellátjuk a szervezetünket. A hummuszhoz egyébként kiválóan passzolnak a zöldségek, amelyeket belemártogathatunk: paprikát, brokkolit, uborkát, zellert, sárgarépát.

zabpehely

fotó:pixabay.com

5.Gabonapehely: a gabonapelyheket sokan egészségesnek gondolják, pedig általában tele vannak egyszerű szénhidrátokkal és cukrokkal.

Próbáljuk ki helyettük a zabpelyhet. A rost segít feltöltődni és lassítja a kalóriák felszívódását a véráramban. Ez stabilan tartja az energiát, sőt, kevesebb kalóriát eszünk meg a hatására egy nap folyamán.

csoki4

Foto:123rf.com

6.Csokoládé: egy átlagos müzliszelet is tele van cukorral, egészségtelen zsírokkal és tartósítószerekkel. Ha édes dolgot ennénk, válasszunk inkább egy kis étcsokit. Csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az agy és a szív véráramlását, sőt, megvédheti a sejteket a károsodástól. Olyat keressünk, aminek a kakaótartalma 70-85 százalékos. Azokből pedig, amiben dió, mogyoró vagy gyümölcs van, ne együnk naponta 28 grammnál többet.

Fotó: 123rf.com

7.Sült krumpli: az egészségtelen ételek egyike, amelyet azonban lehet egészségesen is készíteni. Ne süssük, inkább főzzük őket. Meg fogjuk látni a különbséget. Egy adag gyorséttermi krumpli 230 kalóriát tartalmaz, ugyanekkora adag közepes méretű főtt burgonyából 130-140 kalória.

Még az is egészségesebb alternatíva, ha a boltban vett, mirelit krumplit mikrohullámú sütőben melegítjük fel. Legyünk azonban óvatosak azzal is, mivel fogyasztjuk. A tejfölös mártás, a vaj, a ketchup sok plusz kalóriát és zsírt jelent.

szalagos-fánk

Foto:pixabay.com

8.Fánk: kétségtelen, hogy az ízletes, mutatós fánkoknak nehéz ellenállni. Csakhogy ezek sokszorosan egészségtelen ételek – tápanyagmentes cukorbombák, amelyekkel csak a kilókat halmozzuk magunkra, mégis éhesek maradunk.

Ha tápláló és egészséges reggelit ennénk, próbáljuk ki a tojást vagy a túrót. Mindkettő tápláló, kielégítő, tele van fehérjével, amely egyenletes energiaellátást biztosít hosszabb ideig a nap folyamán.

Foto:pixabay.com

9.Fehér kenyér: ez az étel nagyon kevés rostot rejt – lassítja a cukor felszabadulását a vérbe és kitágul, hogy jóllakottságot érezzünk tőle. Olyan kenyeret érdemes fogyasztani, amely többségében teljes kiőrlésű gabonát vagy teljes kiőrlésű búzát tartalmaz.

jégkrém

Foto:123rf.com

10.Jégkrém: sokan félnek hozzányúlni, mert tudják, ha megesznek egy adagot belőle, könnyen nekiállhatnak egy másodiknak is. A jégkrémek sok-sok cukrot, kalóriát, zsírt tartalmaznak. Amennyiben hűs, krémes, kevésbé egészségtelen alternatívát keresünk, a sorbet vagy a zsírmentes fagyasztott joghurt jó megoldás lehet.

Kipróbálhatjuk a görög joghurtot áfonyával, málnával, dióval. Kalciummal és rostokkal is feltöltjük magunkat!

Foto:123rf.com

11.Smoothie: időnként jó csemegeként, de előnyösebb egészben enni a gyümölcsöket és zöldségeket. Ráadásul könnyű túl gyorsan túl sokat enni a smoothie-ból. A kalóriák és a szénhidrátok, különösen a gyümölcsökből, gyorsan összeadódnak.

ketchup tálban

Foto:pixabay.com

12.Ketchup: ennél az ízesítőnél nem az a gond, hogy paradicsomos – hanem hogy mellett általában sok cukor van benne. Egészséges alternatíva, ha otthon készítünk paradicsomos szószt, egy kis cayenne borssal.

Foto:pixabay.com

13.Muffin: attól, hogy muffinnak hívják, még sütemény. Tele van finomított fehér liszttel, cukorral és zsírral – kalóriát ugyan tartalmaz, de nem enyhíti az éhséget. Érdemes helyette kipróbálni a teljes kiőrlésű angol muffint mogyoróvajjal. Ezzel összetett szénhidrátokat fogyasztunk, amelyek lassabban szívódnak fel – ráadásul kevesebb cukrot és sok fehérjét rejtenek.

Fotó: 123rf.com

14.Fehér rizs: a fehér rizzsel egy gond van, cukorrá bomlik és túl gyorsan a véráramba kerül. Vannak azonban dolgok, amelyekkel segíthetünk ezen.

Vegyük a megfelelő típust. A basmati rizsnek például alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), lassabban bomlik cukorrá. Fontos az is, hogy ne főzzük túl, mert ez növelheti a GI-t.

Speciális rizsfőzők is segíthetnek. Akár a burgonyánál, a rizs lehűlésével is több „rezisztens keményítő” képződik, amelyek jót tesznek a bélrendszernek és lelassítják az emésztést. A barna rizs jó alternatíva, különösen, ha zöldségeket adunk hozzá a rost miatt.

Fotó: 123rf.com

15.Kekszek: nem járunk túl jól a kekszek ropogtatásával sem. Az egészségtelen ételek egyike, amely feldolgozott szénhidrátokkal, cukorral, telített zsírokkal és extra összetevőkkel készül – nem tesznek jót nekünk. Amennyiben olyan harapnivalót szeretnénk, amely kielégíti édesszájúságunkat és fehérjelöketet is biztosít, jó választás a graham keksz egy kevés mogyoróvajjal.

Honnan tudhatod, hogy nagyon egészségtelenül élsz?

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu