Egészségesen étkező gyerek? – Így valósítsuk meg!

Azt szeretnénk, hogy csemeténk egészségesebben indítsa életét, mint egykor mi? Sokat tehetünk azért, hogy a legjobb élelmiszerekből válogasson. Csupán az utat kell számára kijelölni. Hogyan hozzuk létre az egészségesen étkező gyermek megfelelő környezetét?

Ahhoz, hogy lurkóink értékesebb, tápanyagdúsabb élelmiszereket fogyasszanak, elsősorban annak lehetőségét kell megteremtenünk számukra. A csemete a szülőt utánozza: ha azt látja, hogy otthon finom, de kevés vitamint, tápanyagot tartalmazó, hizlaló ételek vannak, ezekből válogat – s már tudattalanul is megteremti az alapot ahhoz, hogy helytelen legyen a táplálkozása.

Az egészségesen étkező gyermekhez előszöris a körülményeket kell megváltoztatni – vagy már eleve ezeket kell adni neki, ha elkezd szilárd élelmiszereket enni. Az első lépés a megfelelő ételek kiválasztása – mellyel már megteremtjük, hogy a lurkó pozitívan álljon az egészséges élelmiszerekhez.

Lássuk a 10 alapvető tanácsot, hogy egészségesen étkező gyermeket nevelhessünk!

1.Ne korlátozzuk az ételt

Ha ezt tesszük, növeljük az étkezési rendellenesség kialakulását későbbi életében – ilyen például az anorexia vagy a bulimia. Negatív hatása lehet a gyerek fejlődésére és növekedésére is.

2.Az egészséges étel mindig legyen kéznél

A lurkók általában azt eszik, ami könnyen és gyorsan elérhető. Tartsuk a gyümölcsöt a konyhai pulton, ne pedig eldugva a hűtőben. Magunk is kapjunk elő egy almát, ha nassolni szeretnénk – cselekedeteinket a gyerek megjegyzi.

3.Ne jelöljük „jó” és „rossz” jelzőkkel az egyes ételeket

Az egészségesen étkező gyermek inkább az olyan megjegyzésekhez köti majd az élelmiszereket, hogy például melyek járulnak hozzá a szép megjelenéshez vagy a sportos külsőhöz. Legyen vele tisztában, hogy a fehérje – például a pulykahúsban levő -, vagy a tejtermékekben megtalálható kalcium erőt ad, erős csontokat eredményez. A haj és a bőr szépségéről pedig gondoskodnak a gyümölcsök és zöldségek antioxidánsai.

4.Dicsérjük meg az egészséges választásokat

Büszke mosollyal és kedves szóval jutalmazzuk, ha megfelelő élelmiszer van a kezében.

5.Az egészségtelen választások miatt – ha néha előfordul – ne nyaggassuk

Hagyjuk figyelmen kívül. Ha állandóan zsíros, sütött ételek után vágyik, írjuk felül a választását – például süssük meg sütőben a burgonyát, egy kevés olajjal, ahelyett, hogy veszünk egy zacskó chipset. Cukros sütemények helyett mártogassunk eperszemeket olvasztott csokoládéba. Ha nincs időnk rá hétközben, érdemes egész hétre való adagot készíteni hétvégén, amelyekből nyugodtan csemegézhet a hűtőből az egészségesen étkező gyermek.

6.Sose használjuk jutalomként az ételt

Ez ugyanis súlyproblémákhoz vezethet a csemete későbbi életében. Olyan dolgokkal lepjük meg, amely szórakoztatja – lehet az játék a parkban vagy fogócskázás is.

7.Mindig üljünk le a vacsorához

Kutatások szerint azok a gyerekek, akik szüleikkel rendes étkezőasztalnál fogyasztják vacsorájukat, jobban tápláltak, s kisebb eséllyel kerülnek bajba tinédzserkorban. Ha ez nem működik otthon, építsük fel a dolgot – először csak heti egy, majd fokozatosan mindennapos közös étkezéssel.

8.Készítsük elő a tányérokat a konyhában

Ezekre egészséges adagokat tehetünk a helyes ételekből, s így az egészségesen étkező gyermek is megtanulja, mi a megfelelő adag.

9.Kontrolláljuk a gyermeket

Készítsünk össze számára többféle ételből falatkát, s adjunk nekik osztályzatot. Ha egyes élelmiszerek – például a zöldségek – magasabb osztályzatot kapnak, kínáljuk azokat gyakrabban. Amelyek kisebbet kaptak, azokat ritkábban készítsük. Ez sokat segít a csemetének a megfelelő döntéshozásban.

10.Konzultáljunk orvosunkkal

Mielőtt egy bizonyos étrendre fogjuk a gyermeket, beszéljük meg a gyermekgyógyásszal, hiszen fontos tudnunk, mi a megfelelő fejlődéséhez. Magunktól sose bélyegezzük túl soványnak vagy túlsúlyosnak a lurkót!

Nyulas, csibés, mókás ételek – egészséges húsvéti ropogtatnivalók gyerekeknek!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.