Tejfölös, gombás ponty recept 2013-08-02 Diéta Megosztás: Tweet Bár a ponty őshazája Ázsia, manapság szinte minden mérsékelt égövi vízben megtalálható. Hazánkban is kedvelt alapanyaga a különböző halas fogásoknak. Kóstoltátok már a tejfölös, gombás pontyot? Hozzávalók: 80 dkg pontyfilé 10 dkg gomba 8 dkg vaj 4 dkg liszt 1 fej hagyma 2-2 dl tejföl és fehérbor 1 csokor petrezselyem őrölt bors só Elkészítése: A pontyszeleteket megsózzuk, és kivajazott edénybe tesszük. Annyi vizet és bort ontunk rá, hogy ellepje, majd mérsékelt tűzön megpároljuk. A halat átszedjük egy másik edénybe. A finomra vágott hagymát 5 dkg vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük és megpirítjuk. Kevés liszttel megszórjuk, állandóan kevergetve tovább pirítjuk, majd 5 dl halpároló lével felöntjük, és simára keverjük. A mártást a halszeletekre ontjuk és mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk, közben belekeverjük a tejfölt. Vajas burgonyával tálaljuk. Forrás: