Tejfölös, gombás ponty recept

Bár a ponty őshazája Ázsia, manapság szinte minden mérsékelt égövi vízben megtalálható. Hazánkban is kedvelt alapanyaga a különböző halas fogásoknak. Kóstoltátok már a tejfölös, gombás pontyot?

Hozzávalók:

80 dkg pontyfilé

10 dkg gomba

8 dkg vaj

4 dkg liszt

1 fej hagyma

2-2 dl tejföl és fehérbor

1 csokor petrezselyem

őrölt bors

recept_doboz10

Elkészítése:

A pontyszeleteket megsózzuk, és kivajazott edénybe tesszük. Annyi vizet és bort ontunk rá, hogy ellepje, majd mérsékelt tűzön megpároljuk. A halat átszedjük egy másik edénybe. A finomra vágott hagymát 5 dkg vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük és megpirítjuk.

Kevés liszttel megszórjuk, állandóan kevergetve tovább pirítjuk, majd 5 dl halpároló lével felöntjük, és simára keverjük. A mártást a halszeletekre ontjuk és mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk, közben belekeverjük a tejfölt. Vajas burgonyával tálaljuk.

Forrás: