Tavaszi vitaminkosár

Mit tegyünk a bevásárló kosárba, hogy minél több vitaminhoz jussunk?

Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. A napsütés a szabadba csábít, de feltűnik, hogy sápadtabbak vagyunk, és az sem ritka, hogy fáradtak, olykor türelmetlenek is. A téli és kora tavaszi hónapokban, amikor a gyümölcsökből és a zöldségfélékből kicsi a választék, csak étrendünk tudatos összeállításával sikerülhet szervezetünk vitaminigényét fedezni. Ilyenkor megnő a déligyümölcsök fogyasztásának a jelentősége. De tavasszal már friss zöldségre, zsenge, kerti veteményre vágyunk.

vitamin_kalkulator4Mit tegyünk a bevásárló kosárba, hogy minél több vitaminhoz jussunk?

A tavasz közeledtével a zöldhagyma hamar megjelenik a piacokon, az első friss C-vitamin-forrást jelentheti. A zöldpetrezselyem levele is sok C-vitamint és ß-karotint, a zellerlevél sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A friss, zsenge karalábé szintén jó, korai C-vitamin-forrás, de B1-vitamint, pantoténsavat és biotint is jelentős mennyiségben tartalmaz. Nyersen is fogyasztható, bár minden háziasszonynak a töltött karalábé jut először eszébe.

A fejes saláta is korai C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-forrást jelent. A spárga is hamarosan kapható, folsav-, B1-, B2-vitamin és vastartalmával tűnik ki. A spenót is korán megjelenik, B2-vitamin-, ß-karotin- és biotin-tartalma kiemelkedően magas; sok vasat tartalmaz; vastartalma azonban csak részben hasznosul.

A sóska a hideget viszonylag jól tűri, egyes fajtái télen is szedhetők. Táplálkozási értékét nagy C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. Bár vastartalma magas, csakúgy mint a spenótból, ebből is csak kevés hasznosul. Magas oxalát-tartalmuk miatt túl gyakori fogyasztásuk nem javasolható. A hónapos retek friss C-vitamin-forrásként már kora tavasszal rendelkezésre áll.

parolt%2520zoldseg2

Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök akkor a legzamatosabbak, vitamin– és ásványianyag- tartalmuk akkor a legnagyobb, amikor tökéletesen megértek. Vitamintartalmuk tárolás közben általában csökken, ezért még hűtőszekrényben se tartsuk hosszasan. Akkor vásároljuk meg, amikor szükségünk van rá. A legjobb persze, ha mi magunk frissen szedhetjük le.

A mezőgazdasági termelés jellegéből következően egyes zöldségek, gyümölcsök előállítása az év folyamán nem egyenletes. Melegházi zöldségeket – ki-ki pénztárcája szerint – gyakorlatilag egész évben vásárolhat. Az ilyen termesztési mód mellett azonban nem csak a magas költséggel, hanem azzal is számolni kell, hogy a növényvédő szerek és termésfokozók maradékai is előfordulhatnak a zöldségekben.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: