Szénhidrátok: mi a különbség a jó és a rossz között?

Nem szabad teljesen elhagyni őket!

A szénhidrátok kulcsfontosságúak étrendünkben – sőt, benne vannak szinte mindenben, amit eszünk. De vajon mennyire előnyösek nekünk? A szénhidrátokat jó és rossz típusokra lehet szétválasztani.

A szénhidrátok létfontosságúak életünkben, s szinte mindenben jelen vannak, ami az étrendünkben szerepel. A gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, sőt még a tejtermékekben is.

Sokat hallani arról: nem túl előnyös a fogyasztásuk – ez nem igaz, csupán el kell különíteni egymástól a jó és rossz szénhidrátokat, s lehetőleg az előbbiekből fogyasztani többet.

A szénhidrátok adnak energiát nekünk: ha túl sokat viszünk a szervezetbe, felhasználjuk az üzemanyagot, a felesleget pedig a test zsírként tárolja.

Két csoportra oszthatjuk őket: a jó szénhidrátokra és a rosszakra.

A jó szénhidrátok azért nevezhetők előnyösnek, mert a szénhidrátok mellett olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre szükségünk van. Ilyenek a vitaminok, ásványi anyagok s számos növényi tápanyag.

A komplex, vagy összetett szénhidrátok keményítőket tartalmaznak, s hosszantartó energiát biztosítanak a test számára. Rostok és tápanyagok is vannak bennük.

Szervezetünk a komplex szénhidrátokat glükózzá bontja le, vagyis elsőszámú energiaforrássá. Az összetett szénhidrátok nem finomítottak.

Fotó: 123rf.com

A rossznak mondott szénhidrátok azonban szinte csak egyszerű cukrok – mint például az üdítőkben és a cukorkákban található szénhidrátok. Lehetnek összetett típusok is, amelyek finomítottak, vagy a feldolgozásuk során minden olyan dologtól megszabadították őket, amelyektől jók lehetnének.

Az egyszerű szénhidrátok, mint a glükóz, fruktóz, szacharóz szinte semmilyen emésztést nem igényelnek. Gyors energiaforrások, mert azonnal felszívja őket a szervezet.

Rossz szénhidrátnak számítanak a sütemények, kekszek, sós ropogtatnivalók, a fehér kenyér és fehérliszt – valamint minden, ami abból készül. Sajnos, a gyakori köretként alkalmazott fehér rizs szintén ide sorolható.

Cukorra is szükségünk van természetesen, de csak más, értékes tápanyagok és vitaminok mellett!

A legtöbb feldolgozott élelmiszer tele van szénhidráttal.

Ha egészségesebb szénhidrátokat szeretnénk fogyasztani, válogassunk a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, kenyér, zabpehely, tészta közül. Ezek nemcsak egészségesebbek, de hosszabb ideig telítik is szervezetünket és éhesnek sem érezzük majd magunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php