Ezért segít, ha tudjuk az ételek glikémiás indexét

A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú.

Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

Mi is az a glikémiás index?

A glikémiás indexű diéta egy étkezési terv, amely azon alapul, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet.

 

“A glikémiás index egy olyan rendszer, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekhez hozzárendel egy számot aszerint, hogy azokmennyivel növelik a vércukorszintet. Maga a glikémiás index nem egy diéta, hanem egyfajta eszköz – mint például a kalóriaszámlálás vagy a szénhidrátszámlálás – a megfelelő élelmiszerek megválasztásához”.

 

Az egyszerű szénhidrátok – például desszertekben található cukrok, illetve a finomított pékáruk – gyorsabban bomlanak le, mint az összetettebb szénhidrátok, amelyek egyes zöldségekben és teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók. Ennek eredményeként a vércukorszint megugrik, majd gyorsan csökken. Ezek az állandó hullámok szerepet játszanak abban, hogy az emberek inzulinrezisztenssé válnak.

 

Egy szénhidrát glikémiás indexe 0-tól 100-ig terjedő skálán lehet. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hatással van az étel a vércukorszintre.

  • 55 vagy kevesebb = alacsony (jó)
  • 56-69 = Közepes
  • 70 vagy magasabb = magas (rossz)

Foto:123rf.com

A glikémiás index változhat

A glikémiás index csupán egy kiindulópont, ugyanis több minden is befolyásolja, milyen felszívódású is lesz valójában egy étel.

  • A zsírok, rostok és savak (például citromlé vagy ecet) csökkentik a glikémiás indexet.
  • Minél tovább főzi a tésztát, annál magasabb lesz a glikémiás index.
  • A gyümölcsök, például a banán glikémiás indexe az érés során emelkedik (a banán alapból magasabb glikémiás indexű).
  • Csökkentheti az egész étel általános glikémiás indexét azáltal, hogy magas glikémiás indexű szénhidrátokkal olyan ételekkel kombinál, amelyek alacsonyabb glikémiás indexűek.

 

Az alacsony glikémiás indexű ételek fontos részét képezik a cukorbeteg diétának, ugyanis segítségükkel elkerülhetőek a vércukor kiugrások, optimalizálja a testsúlyt, jó hatással vannak a koleszterinszintre, valamint segítenek hosszan teltségérzetet biztosítani. Cukorbetegeknél fontos odafigyelni arra is, melyik napszakban milyen felszívódású ételeket fogyaszt (vagyis milyen a GI-jük), mivel az inzulinérzékenység a nap folyamán változik.

Van, hogy nem elég a diéta

A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges terápiája az életmódterápia (diéta, mozgás). Azonban, ha az orvos úgy látja indokoltnak, akkor ezt kiegészítheti gyógyszeres/inzulinos kezelés (vagy a kettő kombinációja)- mondja Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Hogy meg lehessen tudni, hogy kire milyen hatással vannak egyes ételek/kezelések, azt legkönnyebben és leggyorsabban vércukor méréssel lehet kideríteni- éppen ezért új diéta, vagy más terápia esetén gyakoribb mérés szükség, hiszen a glükózszinthez szükséges igazítani a kezelést, hogy az a legoptimálisabb legyen.

Mi az éhomi glükóz és a glikémiás index? – Diabétesz ABC – 3. rész

Előfordulhat, hogy az értékek ingadoznak, esetleg a HbA1c szintje nincs a kívánt tartományban- ilyenkor érdemes lehet a szöveti glükózmonitorozó eszköz viselése, mellyel könnyebb beállítani a megfelelő kezelést az automatikus gyakori mérésekkel.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.