Mi az éhomi glükóz és a glikémiás index? – Diabétesz ABC – 3. rész

A cukorbetegség alapfogalmai

Aki diabéteszben szenved, hamar kénytelen megismerkedni az alapfogalmakkal, melyek a cukorbetegség esetében használatosak. Nem árt azonban, ha a nem érintettek is tisztában vannak ezekkel. Lássuk az alapokat!

Ha elkezdünk foglalkozni a vércukorral és a diabétesszel kapcsolatos témákkal, gyorsan rájövünk majd, olyan, mintha egy másik nyelvet beszélnénk. Az érintettek mellett, akiknek nyilvánvalóan fontos ismerniük a mindennapi életüket érintő fogalmakat, nem árt, ha az egészséges emberek is tudják, miről van szó. Ez olykor komoly segítséget is jelenthet a betegeknek.

Lássuk az alapfogalmakat.

19. Éhomi vagy éhgyomri vércukor teszt: a 8-12 órányi nem evést követő vércukorszint-ellenőrzés. Ez a teszt arra szolgál, hogy a prediabéteszt és a cukorbetegséget diagnosztizálja. Akkor is végezhetnek ilyet, ha a páciens már tisztában van betegségével – annak megfigyelése céljából.

Foto: 123rf.com

20. Orális glükóz tolerancia teszt: egy másik teszt, mely segít az orvosnak a prediabétesz és a cukorbetegség azonosításában. Előző este nem szabad semmit enni. A vizsgálat megkezdéséhez a doktor mintát vesz a vérből, majd megitatnak a pácienssel egy cukros italt, s a következő 2 vagy 3 óra alatt még néhány vérmintát vesznek. Az eredmények az orvos számára jelzik, hogyan használja a szervezet a glükózt. A teszt rövidítése olykor az OGTT.

21. Endokrinológus: mirigyekre és az olyan hormonokra szakosodott orvos, mint például az inzulin. Amennyiben valakinél nemrég cukorbetegséget diagnosztizáltak, problémái lehetnek állapota kezelésével, komplikációi lehetnek miatta vagy inzulinpumpát használhat – ezért érdemes felkeresnie egy endokrinológust.

22. Cukorbetegség-oktató: olyan egészségügyi szakember, aki kellő ismerettel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a prediabéteszben vagy cukorbetegségben szenvedőket oktassa és támogassa őket az állapot megelőzésében vagy kezelésében. Ezek a szakemberek lehetnek orvosok, ápolók, dietetikusok, mentálhigiénés szakemberek, fitnesz szakemberek vagy gyógyszerészek is.

23. Preprandiális és posztprandiális: ez azt jelenti, hogy étkezés előtti és étkezés utáni. Többnyire a vércukorszint ellenőrzésére vagy a glükóz leolvasására utalnak, evés előtt, illetve azt követően. Ha összehasonlítjuk az értékeket, az általában segít megítélni, miként reagál a szervezet az ételre. A prepandiális mérés közvetlenül evés előtti, míg a posztprandiális 1-2 órával étkezés után történik.

Fotó: 123rf.com

24. Szénhidrát: a fehérje és a zsír mellett a tápanyagok harmadik legfontosabbja, melyhez étkezés útján jutunk. A szénhidrát kifejezés röviden a keményítőket és a cukrokat foglalja magába. Ezek a fő üzemanyagforrások a test számára. Egészséges szénhidrátnak minősül a teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és zöldség. Az egészségtelen szénhidrátok pedig olyan élelmiszerek, amelyek hozzáadott cukrot, kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak – például sütemények, üdítő, cukorka.

25. Glikémiás index: nem minden szénhidrát egyforma. A glikémiás index vagy GI egy rangsorolási rendszer, mely segít összehasonlítani az ételeket azáltal, hogy azok milyen gyorsan emelik a vércukorszintet. A szénhidrátok gyorsan növelik, miközben a fehérje, zsír vagy rost fogyasztása ellensúlyozza hatásukat. A glikémiás szám figyelembe veszi az adag méretét is, hogy jobb képet kapjon arról, miként befolyásolja a vércukorszintet.

26. Cserelista: a cukorbetegség esetén alkalmazható étkezés-tervező rendszer, mely az ételeket szénhidrátként, húsként vagy zsírként csoportosítja. Az elképzelés szerint kiválaszthatjuk a különböző ételek meghatározott adagméreteit a csoportokon belül, hogy azonos alap tápértéket kapjunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    Nem különösebben izgat,mivel nem élek vele…
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.