Pitypang, ibolya, csalán, tyúkhúr – Ehető tavaszi gyógynövények

Az ehető tavaszi gyógynövények közül a medvehagymát mindenki ismeri, de ezen kívül is akad, amiért érdemes lehajolni!

 

Erdőn-mezőn rengeteg friss, zöld növényt szedhetünk, melyekből készíthetünk teát, tehetjük őket salátába, de frissen, nyersen is elfogyaszthatjuk. Ilyenkor, tél végén, tavasz elején mindenki ki van éhezve a friss, ropogós zöldségekre, így érdemes a nyakunkba kapni az erdőt.

Így szabad a medvehagymát gyűjteni!

Nem csupán az ízek miatt éri meg szedni, de azért is, mert a legtöbb, vadon termő levélzöldség tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sokszor még a telekről sem kell kimenni: az ehető tavaszi gyógynövények közül ugyanis rengeteg lapul a kert végében is.

Kiváló saláta lesz a gyermekláncfűből

Foto: Pixabay.com

Pitypang minden mezőn és minden kertben van, de kevesen tudják, hogy a levele nem csupán finom, de egészséges is. Étvágyfokozó, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatása mellett vizelethajtó és vértisztító tulajdonságai is vannak. Enyhe hashajtó hatása miatt érdemes mértékkel fogyasztani. Magas a C- B1- és B2-vitamin tartalma, de emellett bőven van benne vas, kálium, kalcium és foszfor is. Amint felenged a talaj, máris előbújnak a levelei, így kora tavasszal is szedhető. Friss, zsenge levelei minden zöldségsalátát feldobnak.

Nem csak illatozik az ibolya

Foto: Pixabay.com

Gyermekként mindenki gyűjtött az erdőben ebből az apró virágú, illatos növényből, leginkább anyák napjára. Magas a szaponin tartalma, ezért köptető hatása van. A virágát és a leveleit is szokták gyűjteni: a leveleket egész évben felhasználhatod, a virágokat március-áprilisban tudod leszedni. Az ibolyavirág nem csupán nyálkaoldó, de idegnyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású is. Leggyakrabban kandírozva használják fel a konyhában torták, sütemények díszítéséhez.

Főzelék is készülhet a tyúkhúrból

Foto: Pixabay.com

Nem csak a tyúkoknak tesz jót ez az apró levelű növény, bátran fogyaszthatjuk mi is. Mezőkön, erdőkben, de a kertedben is találkozhatsz vele. Álmatlanság ellen például kiváló, de cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. Fontos, hogy magas a szanponin tartalma, ezért mértékkel ajánlott fogyasztani. Mindig csak a fiatal hajtásokat szedd le, ezeken fehér, csillag alakú, apró virágok vannak. Nagyon hasonlít a mezei tikszemre, aminek téglavörös vagy kék virágai vannak, ezért mindig csak olyan tyúkhúrt szedj, ami virágzik, hiszen a fehér virágokról ismered fel, hogy melyik az ehető növény. Isteni salátát készíthetsz belőle, de van, aki ennél tovább megy: találhatsz receptet tyúkhúros tésztáról, vagy tyúkhúrfőzelékről is. Ha különlegességre vágysz, érdemes kipróbálni!

Tányérba való a csalán, nem gaz!

 Foto: Pixabay.com

Legtöbbször ezért a gyógynövényért nem is kell túl messzire menni, szinte minden kertben megtalálható a kerítések tövében, fák alatt. Gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett vértisztító, vizelethajtó tulajdonságai is vannak, és az emésztést is segíti. Nem mellesleg az íze is jó. A zsenge, tavaszi hajtásokból isteni főzeléket készíthetsz: hasonlóan kell, mint spenótból.

Akárcsak a gombaszedésnél, a gyógynövényeknél is létfontosságú a növényismeret: alapszabály, hogy csak olyasmit szedj le, amit ismersz! Mielőtt bármilyen gyógynövényt fogyasztani kezdesz, járj utána az adagolásnak; hiszen sok gyógynövény hatóanyaga túl nagy mennyiségben károkat okozhat a szervezetedben.

Forrás:ripost.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index