Pajzsmirigyzavarokat okozhatnak a goitrogén élelmiszerek

A legtöbb ember számára mára már egyértelművé vált, miszerint a táplálkozás jelentősen befolyásolja egészségünket, és vannak olyan élelmiszerek, melyek túlzott fogyasztása hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához.

Ilyenek például az ún. goitrogén ételek, melyek akár pajzsmirigyzavarokat is okozhatnak.

A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa beszélt a legutóbbi Prima Medica Szakmai Napon.

A Prima Medica Szakmai Nap  legutóbb  A pajzsmirigy működészavarai, diagnosztikája, kezelése címet viselte, melynek keretein belül szó esett az ún. goitrogén élelmiszerekről, melyek rendszeres fogyasztása pajzsmirigyzavarokat idézhet elő, illetve ronthat tovább. Lássuk, mit is kell tudni ezen ételekről, miként befolyásolják a pajzsmirigy működését.

Mik azok a goitrogén anyagok?

A goitrogén anyagok röviden azok, melyek ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel  bizonyos mértékben gátolják, lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jód felvételébe; gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét.

Sajnos Magyarország erősen jódhiányos területnek számít, így igen sokan szenvednek jódhiány okozta betegségekben, melyet a goitrogén anyagok csak tetéznek.

Sajnos ezen anyagok több – amúgy alapból egészséges- élelmiszerben megtalálhatóak, ezért akik pajzsmirigy alulműködéssel, golyvával, esetleg göbökkel küzdenek, érdemes ezeket mértékkel fogyasztani, ugyanis nagy mennyiségben sajnos káros hatásaik lehetnek a pajzsmirigy egészséges működésére nézve.

Goitrogén ételek

A legfőbb goitrogén ételek azok a keresztes virágú növények. Ide tartozik többek között a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa. Természetesen ezen ételek igazán hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban büszkélkednek, így teljesen száműzni az étrendből vétek lenne, ám ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat, ám jó hír, hogy párolással, főzéssel a goitrogén anyag elillan- javasolja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

karfiol2

Mely ételeket érdemes fogyasztani pajzsmirigyzavar esetén?

Mivel a pajzsmirigyzavarok egy részét a jódhiány idézi elő, így célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jódban bővelkednek. Ilyen pl., algák, tengeri halak, áfonya, máj, de található a piacon magasabb jódtartalmú ásványvizek is. Itt érdemes megemlíteni, hogy vannak a pajzsmirigyzavaroknak olyan típusai, melyeken csak ront a plusz jód, így nekik óvatosan kell bánni a magas jódtartalmú ételekkel és italokkal!

spenot

A szelén szintén fontos anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából, így bátran fogyaszthat szelén tartalmú táplálékkiegészítőket, de akár helyesen megválasztott étrenddel is sokat segíthet. Magas szelén tartamú étel pl. paradió (brazil dió) a tenger gyümölcsei, grapefruit, gomba, spárga, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak.

Forrás: Budai Endokrinközpont


5 hozzászólás

  1. Balogh Zsolt

    Azért Jó, hogy magyarul nem írtátok le a goitrogén szó jelentését. Magyarul golyvaképző anyag. Magyaroknak írtok, vagy nem?

    Válasz
  2. babmami

    Köszönöm kedves Balogh Zsolt, kár, hogy csak most olvasható nem előbb. De, jobb későn, mint soha.

    Válasz
  3. Balázs Ildikó

    Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a spenót és a fehérrépa nem keresztesvirágú. A spenót a disznóparéjfélékhez, míg a fehérrépa az ernyősök közé tartozik

    Válasz
  4. lewega

    Kedves dr. Bérczy Judit! Maga szerint a felsoroltak közül hányat esznek meg nyersen? Szerintem csak a retket, meg a karalábét. E miatt kár itt riogatni az embereket!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.