Mit egyél, s mit ne az egészségedért

Nem is igényel speciális diétát, csak egy kis odafigyelést, s máris sokat tettünk a hosszabb életért.

Kardiológusok adtak ki egy listát, ami olyan bontásban tartalmazza az alapvető élelmiszereket, hogy miből kellene többet fogyasztanunk a szívünk egészségének megőrzéséért, s miből kevesebbet. A csoportosítás kifejezetten aszerint javasolja az élelmiszereket, hogy mennyi telített- és transz-zsírsavakat tartalmaznak.

Amit javasolnak:

Az első a listán a gyümölcs és a zöldség a magas antioxidáns tartalom miatt. Aztán szintén fontosak a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyes növények, a természetes zöldség- és olíva olajak, a sovány húsok, tengeri ételek és a szárnyasok. Ezek mind a koleszterin szint megfelelő szinten tartásában segítenek.

Fotó: 123rf.com

Amit nem javasolnak:

A mérsékelt fogyasztását, vagy az étrendünkből száműzését javasolják viszont a táplálék-kiegészítőknek, a cukrozott üdítőknek és gyümölcsleveknek, a zsíros húsoknak, a szoba-hőmérsékleten szilárd halmazállapotú olajoknak, mint a kókusz és a pálmaolaj, és a rengeteg telített zsírsavat tartalmazó húskészítményeknek.

A szív szempontjából a glutén rendben van – ha csak nem vagy rá allergiás. A különböző magvak fontosak a növényi fehérje bevitelének szempontjából, de természetesen csak mértékkel. Ahogy a tojás-fogyasztásra is figyeljünk a koleszterin szintet emelő hatása miatt.

Forrás: nuus.hu