Ezért nem hízunk a mediterrán étrendtől, ha jól csináljuk

Ha a mediterrán diéta hatására helyet kapnak az egészséges zsírok, mint pl. az olívaolaj és a magok, az nem jár azzal, hogy hízni kezdünk – derül ki egy friss kutatásból.

A jó hír azoknak, akik szeretnék kipróbálni a mediterrán étrendet az, hogy valószínűleg jobban járnak ezzel a diétával, mintha csökkentenék a zsírbevitelt. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészséges zsírokhoz túl sok negatív hiedelem kapcsolódik, holott ezek sorra dőlnek meg a tudomány mai állása szerint.

„Több mint 40 éve át az volt uralkodó irányelv a táplálkozástudományban, hogy érdemes alacsony zsír tartalmú étrendet követni, különösen akkor, ha fogyni szeretnénk. Azt azonban a mi kutatómunkánk is egyértelműen bizonyítja, hogy az olívaolajban és diófélékben gazdag mediterrán diéta követése egyáltalán nem vezet súlygyarapodáshoz. Sem a testsúly, sem pedig a derékbőség nem változik a hatására, ugyanakkor számos pozitív élettani hatással bír ez az étrend” – fogalmaz Dr. Ramon Estruch, a Barcelonai Egyetem munkatársa.

mediterrán diéta

A szakember persze arra is rámutat, hogy nem minden zsír egyenlő. „Arról természetesen szó sincs, hogy kontroll nélkül együnk bármit, hiszen léteznek egészségtelen zsírok is, mint pl. a vaj, a feldolgozott hús, a cukros üdítők, a desszertek és a gyorsételek. Ezeket természetesen nem érdemes mértéktelenül fogyasztanunk, saját egészségünk érdekében” – hívja fel a figyelmet.

mediterrán diéta

A kutatás során 7400 spanyol férfit és nőt vizsgáltak, akiknek életkora 55 és 80 év között alakult. A résztvevők három különböző étrend szerint állították össze táplálkozási rendjüket: volt egy kalória korlátozás nélküli mediterrán étrend, amely dióban gazdag, egy másik, amely olívaolajban, a harmadik lehetőség pedig a zsírmentes diéta volt.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.