Készítsd fel tested a nyárra! 1.rész

A hideg hónapokban hajlamosak vagyunk begubózni és elhanyagolni magunkat – ám amikor kopogtat a jó idő, úgy érezzük, ideje testünket-lelkünket felébresztenünk! Hogyan tegyük?

A nyár közeledtével egyre sürgetőbbé válik bennünk a késztetés, hogy „kezdjünk valamit” a testünkkel. Érhető, hogy a télies időben szívesebben vackolunk be a kanapéra egy meleg takaróba, egy jó könyv vagy egy film társaságában. Ám a tavaszi-nyári időszakban, amikor szívesen megyünk a szabadba, egyre kevesebb rajtunk a ruha. S ez bizony felvet egy fontos kérdést: hogyan is festünk majd az új bikiniszezonra?

Hogyan lehetünk rövid idő alatt egészségesek, élénkek és energiával telítettek? Lássuk a legegyszerűbb módszereket. Helyes étkezéssel, gyakori testmozgással ezt elérhetjük, valamint azzal, hogy egészséges étrendünket vitalitást növelő kiegészítőkkel is támogatjuk.

A helyes étrend
Ne ellenségként tekintsünk az ételre, amitől csak hízunk – hanem fittségünk és jó közérzetünk eszközeként. Mely ételek növelik hát az energiánkat, melyek tesznek szebbé és jobbkedvűvé, no és melyek azok, amelyek csak ellustítanak?

1.Szénhidrátok, fehérje és zsírok
Figyeljünk a szénhidrátok, fehérje és zsírok optimális kombinációjára. A szénhidrátok, melyek megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben és gabonafélékben, a legfőbb energiaforrásaink – nélkülük lusták, fáradtak leszünk és nem lesz éppen kellemes a közérzetünk. A fehérje gyakori bevitele, melyet főként húsokból, tojásból, halból nyerünk, elengedhetetlen szervezetünk számára, hogy megújuljon, no és ahhoz is, hogy karcsúak maradjunk. Eközben bőrünk, hajunk és körmünk is szép marad.

A vegetáriánusok és vegánok a hüvelyesekből és gabonafélékből vehetnek magukhoz kellő mennyiségű fehérjét, valamint a szójából, borsóból vagy kenderből készült termékekből. A megfelelő zsírok nélkülözhetetlenek az egészséges étrendhez, így a halolaj, magvak, dió, avokádó és a kókuszolaj is. Legyünk őszinték magunkkal – ha sok zöldséget eszünk, ám azt rendszerint egy nagy adag tésztával és répatortával fejeljük meg esténként, bizonyos, hogy nem a jó irányba tartunk…

2.Hagyjuk el a feldolgozott ételeket
Ha nem fogyasztunk feldolgozott ételeket, az segít elkerülni, hogy tartósítószereket, mesterséges édesítőszereket és hidrogénezett olajokat vigyünk be szervezetünkbe. Ne fogyasszunk szénsavas üdítőket, tejcsokoládékat, édességeket, kekszeket. Ha rágcsálnivalóra vágyunk, az egészséges étrend részei inkább a gyümölcsökből, dióból készült műzliszeletek. Tartsunk ilyeneket magunknál, hogy elkerüljük az édességek „csábítását”.

3.Együnk rendszeresen
Ügyeljünk a rendszeres étkezésre! A koplalás még senkin sem segített tartósan. Sose hagyjuk ki a reggelit, hiszen energiával tölt fel. Remek választás a gyümölccsel, zabbal, mézzel, szárított gyümölccsel, dióval készült reggeli – sokkal jobb, mint a tejes gabonapelyhek. Ha éhesek vagyunk, együnk nyugodtan, de egészséges dolgokat – vigyünk szervezetünkbe 6 vagy 7 adag gyümölcsöt és zöldséget naponta!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.