Káros méregtelenítés

A szakértők szerint a méregtelenítő fogyókúrás módszerek nem alkalmasak az ünnepek utáni súlyfelesleg leadására, és akár egészségkárosító hatásuk is lehet.

A sok vitát kiváltott módszerek alapja a koplalás, illetve bizonyos ételcsoportok teljes száműzése az étrendből. Az elképzelések szerint ez megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, és segíti a gyors fogyást.

Christchurch közegészségügyi étkezési tanácsadója, Bronwen King szerint a legtöbb ember a túlevés miatt fordul a méregtelenítő diétákhoz. "Az ünnepek alatt a legtöbb ember túl sokat eszik és iszik, ezért úgy érzik, tenniük kell valamit, ami ezt kompenzálja. Az extrém méregtelenítő diéták azonban nem hogy használnak, de károsak is lehetnek a szervezet számára. 3433

Ha kevés energiát viszünk be, testünk alkalmazkodik, és kevesebb energiát éget el. Ami azt jelenti, hogy többet raktároz. Amikor pedig újra több kalóriát viszünk be, szervezetünk azt is el fogja raktározni, számítva a későbbi koplalásra."

A méregtelenítő diéták alatt vesztett súly nagy része víz. "Sokkal jobban tesszük, ha odafigyelünk arra, mit eszünk, és rendszeresen mozgunk. Az emberek persze szeretnének gyors eredményt elérni, de a drasztikus megoldások csak nagyon ritkán vezetnek jóra." – tette hozzá a tanácsadó.

Forrás: