Léteznek méregtelenítő ételek? Tényleg lehet evéssel méregteleníteni a szervezetet?

A válasz talán meglepő lesz.

Egy hosszú nyaralás után, amikor folyamatosan étteremben vacsoráztunk, vagy egy ünnepi szezon után, amikor a partik és a sütik szezonja van, gyakori, hogy szeretnénk egy kis szünetet tartani.

Az extra puffadás vagy az általános rossz közérzet miatt előfordulhat, hogy a vacsoránál lemondasz a pohár borról, vagy ebédidőben a salátát választod, és ezek nagyszerű döntések, ha jól érzed magad tőlük. Élelmiszer- és táplálkozási szakértőkkel beszélgettünk, hogy megtudjuk, valóban működnek-e a méregtelenítő ételek, és mit tehetsz helyette, ha úgy érzed, elnehezültél.

Mik azok a méregtelenítő ételek?
Nincs egyetlen olyan étel vagy anyag, amely varázslatos módon kiüríti a méreganyagokat a szervezetedből – sem a zöld tea, sem a citromos víz, sem az almaecet. “Sokkal inkább arról van szó, hogy olyan egészséges ételeket kell fogyasztani, amelyek lehetővé teszik a szervezet természetes méregtelenítő mechanizmusainak megfelelő működését” – mondja Dr. Tom Rifai, a Harvard életmód-orvoslással foglalkozó oktatója és a FlexMD alapítója. 

Fotó: 123rf.com

Valójában a méregtelenítés szónak valójában nincs is szigorú definíciója, mondja Abby Langer, R.D., torontói dietetikus és a Good Food, Bad Diet című könyv szerzője. “Nem jelent semmit. Gyakran használják, mint egy kifejezést, hogy egy túlzásba vitt élvezetes időszak után “egészségesebben” étkezzünk” – mondja. “A szervezeted önmagát méregteleníti. Egyes méregtelenítési utak az elfogyasztott ételek összetevőit használják. Ettől függetlenül egyetlen étel vagy ital (például méregtelenítő tea) vagy méregtelenítő diéta sem képes méregteleníteni a szervezetet”.” Hozzáteszi, hogy a méregtelenítő étrend-kiegészítők, gyümölcslevek és tisztítókúrák szinte mindig marketingfogás, és kerülendőek.

Egészséges alternatívák a méregtelenítéshez


Egyél változatos ételeket
Bár nem létezik olyan méregtelenítő ételek listája, amelyek a csodaszert jelentenék, vannak olyan egyszeri tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy bizonyos ételek méregtelenítő hatásúak lehetnek.

Foto:pixabay.com

A korianderről például kiderült, hogy megakadályozza a nehézfémek, például a higany felszívódását, ami azt jelenti, hogy a máj általi feldolgozás helyett kiválasztódik. A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, olyan antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, amelyek a jelek szerint segítik a májat a méregtelenítési folyamatokban. A legtöbb bogyós gyümölcsben megtalálható flavonoid antioxidánsok fokozhatják a vese véráramlását, így segítve azt, hogy jobban kiszűrje a méreganyagokat.

Foto:123rf.com

Az igazi tanulság azonban nem az, hogy csak ezeket az élelmiszereket kell fogyasztani. Ehelyett az a legfontosabb, hogy változatos növényeket fogyasszunk. Nem csak koriandert, hanem petrezselymet is. Ne csak brokkolit és áfonyát, hanem babot, sárgarépát, banánt és minden más növényt, amit a bevásárlókocsiba dobhatunk.

Növeld a rostbevitelt
A magas rosttartalmú ételek beiktatása az étrendedbe nemcsak abban segíthet, hogy tovább jóllakott maradj, így nem ragadsz le a nassolásnál, hanem segít megtisztítani a bélrendszeredet a lappangó problémáktól, és rendszeres leszel, ami mindig jó.

“Ha vannak olyan méreganyagok, amelyeket véletlenül beviszel a szervezetedbe, a rostok úgy működhetnek, mint egy súrolókefe a vastagbél számára, megkötik a méreganyagokat, és segítenek kiválasztani őket, ahelyett, hogy felszívódnának” – mondja Dr. Geyer.ű

Foto:123rf.com

A rost a bélmikrobiom kulcsszereplője is. A növényi élelmiszerek gazdagok prebiotikumokban, vagyis emészthetetlen rostokban, amelyek a bélbaktériumok fő üzemanyagforrásaként szolgálnak. A sok prebiotikum fogyasztása pedig biztosítja, hogy nagy, változatos és egészséges populáció alakuljon ki belőlük. Dr. Geyer szerint az egészséges bélbaktériumok segítenek fenntartani az emésztőrendszer gátját, biztosítva, hogy a méreganyagok ne kerüljenek a véráramba, ahol végül a májnak vagy a vesének kell majd velük foglalkoznia. Minél erősebbek a bélbaktériumai, annál erősebb a gát, és annál jobban felkészült a méreganyagok távoltartására a méregtelenítő szervektől.

Vedd vissza a gyulladáskeltő ételeket
Bár általában hívei vagyunk annak, hogy mindent mértékkel élvezzünk, bizonyos ételek magasabb gyulladáskeltő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ronthatják a meglévő puffadás- és nehézség érzést, és nagyobb nyomást gyakorolhatnak a veséidre és a májadra. Az első (és legnyilvánvalóbb) az alkohol. Ahhoz, hogy az alkohol kiürüljön a szervezetből, a májadnak kisebb részekre kell bontania, és ezen melléktermékek egy része szintén mérgező, és károsíthatja a májsejteket, gyulladást okozhat, és gyengítheti az immunrendszeredet..

Dr. Rifai a CRAP (azaz “kalóriadús és feldolgozott”) élelmiszerek megszokott fogyasztásától is óva int. Ezek a csomagolt termékek nagy koncentrációban tartalmaznak finomított szénhidrátokat és egészségtelen zsírokat, amelyek elősegítik a gyulladást, ami idővel károsíthatja a májat, megakadályozva, hogy hatékonyan végezze a munkáját – magyarázza.

A lényeg: “Nincs rövid távú méregtelenítési terv. A nap mint nap meghozott döntéseid azok, amelyek valóban segíthetnek vagy árthatnak neked” – mondja Dr. Geyer. Langer egyetért: “Korlátozzuk az ultra-feldolgozott élelmiszereket, és fogyasszunk minél több teljes értékű és minimálisan feldolgozott élelmiszert. Ez nem rakétatudomány!” Tehát, óvatosan az alkohollal (nőknek napi egy ital, férfiaknak kettő), csökkentsük a feldolgozott ételeket, és együnk sokféle növényt. A többit pedig hagyd, hogy a tested intézze.

Répa, fehérrépa, gyömbér, torma -a tökéletes méregtelenítéshez

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.