A böjt mégsem a fogyás titka?

Úgy tűnik, a kalória-korlátozással járó napi böjt nem segít több kilót leadni, mint ha egyszerűen csak csökkentjük a kalóriabevitelt és úgy valósul meg a fogyás.

Bár sokszor, sok helyről lehet hallani, hogy a böjt jó választás a kilók lefaragásához, egy új tanulmány szerint nem segít igazán a fogyásban. A napi böjt kevésbé járul hozzá, mint ha egyszerűen csak mérsékeljük a kalória-bevitelünket.

A kínai Déli Orvostudományi Egyetem kutatója, Deying Liu orvos munkatársaival a böjt egyéves eredményét vizsgálta. Kiderült, azok a tanulmány-résztvevők, akik csak reggel 8 és délután 4 között ettek, nem tapasztaltak jelenőtsebb javulást 1 esztendő leforgása alatt az elhízással kapcsolatos egyéb egészségügyi mutatók terén – ilyen például a testtömeg-index (BMI).

A napi böjt egyre népszerűbb súlycsökkentő stratégia napjainkban, mert könnyen követhető és ez segít a betartásában – mutattak rá a tanulmány szerzői a New England Journal of Medicine című folyóiratban.

alma, egészség, mozgás, fogyás, fitt

Ugyanakkor, még mindig bizonytalan az időkorlátos étkezés hosszú távú hatékonysága és biztonságossága súlycsökkentő stratégiaként. Hosszú távon gyakorolt hatásai a fogyásra – a napi kalóriakorlátozáshoz képest – önmagukban még nem teljesen tisztázottak – állítják a kutatók.

Liu és munkatársai 139, 28 és 45 közötti BMI-vel rendelkező felnőttet toboroztak a tanulmányhoz. Mindegyik alanynak megmondták: ne egyen többet naponta férfiként 1550-1800 kalóriánál, nőként pedig 1200-1500 kalóriánál.

Ahhoz, hogy a böjt hozzáadott hatását meghatározzák, a résztvevőket böjtölő vagy nem böjtölő csoportokba sorolták. A böjtölő csoportba tartozók csak 8 órás időszakban ettek, reggel 8 és délután 4 között, de mindent, amit csak szerettek volna.

Az alanyokat 6, majd 12 hónap után értékelték a súly, a testzsír, a BMI, a vérnyomás és a metabolikus kockázati tényezők változása szempontjából, beleértve a vércukorszintet, a triglicerideket, a vérnyomást és egyéb értékeket.

Egy év alatt 118 résztvevő maradt a tanulmányban. Bár a böjtöt folytató tagok átlagosan valamivel többet fogytak, mint a nem böjtölők, a csoportok közötti különbség statisztikailag nem volt jelentős.

víz, folyadék, nyár, kánikula

Foto:123rf.com

Az elhízással kapcsolatos egyéb egészségügyi mérések többsége szintén a böjt csoportot részesítette előnyben, ám ezen javulások egyike sem volt statisztikailag szignifikáns.

„Az általunk értékelt két súlycsökkentő rendszer hasonló sikert aratott az elhízott betegeknél, függetlenül attól, hogy időkorlátozott étkezéssel vagy pusztán kalóriakorlátozással csökkentették-e a kalóriafogyasztásukat” – összegezte Liu.

“Eredményeik összecsengnek a korábbi vizsgálatokéval” – emelte ki Huijie Zhang orvos, vezető kutató, a Nafang Kórház endokrinológiai és anyagcsere osztályának igazgatóhelyettese. 

“A kalóriabevitel korlátozása megmagyarázza az idő tekintetében korlátozott étkezési rend jótékony hatását” – tette hozzá Zhang, hangsúlyozva, hogy a böjt továbbra is életképes és fenntartható megközelítés azok számára, akiknek a fogyás a cél.

Olvasd el ezt is!

Jól csókolni nem is könnyű – Hogy tehető emlékezetessé egy csók?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.