Japán és kínai ételek pulykából

A pulykahús egy igazán nemzetközi étel! Nem csak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is.

Ha a vacsoravendégeink kedvelik a fűszeres, pikáns, egzotikus ízeket, bátran kísérletezhetünk velük! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ínycsiklandó indiai, japán és kínai ételeket mutat be.

Ha végre újra találkozhatunk a barátokkal, rokonainkkal, biztosan szeretnénk emlékezetessé tenni az alkalmat és különlegességeket tálalni az asztalra. Az ázsiai konyha bátran bánik a pikáns fűszerekkel, kombinálja az édes és savanykás ízeket, rengeteg zöldséget, rizst és rizstésztát használ és színes kompozíciókat alkot. A zöldségek mellett rengeteg sovány szárnyashúst – így pulykát is – fogyasztanak, levesek, tésztaételek és egybesültek hozzávalója is. A következő három recept kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető, és nem csak jól néz ki, de nagyon egészséges is. Kevés a kalóriatartalmuk és szénhidrátcsökkentettek, így akkor is bátran repetázhatnak belőle a vendégeink, ha a bikiniszezonra készülve vigyáznak a vonalaikra, vagy ha késő este ugranak át.

Egy pikáns levessel kedveskednénk egyenesen Japánból? Főzzünk pulyka rament!

Ezzel a levessel újraöltöztethetjük az előző napról megmaradt pulykasültet. Egy zacskó risztésztát megfőzünk. 4 dl csirkealaplevet felforralunk és beletesszük egy felkarikázott sárgarépát, egy fél fej felaprított brokkolit, 2 gerezd fokhagyát, fél hagymát, majd 1 tk gyömbérporral, egy csipet cayenne borssal, fél citrom levével, csipet chiliporral, 1 tk szezámolajjal és 3 ek szójaszósszal fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadunk 30 dkg pulykasültet felkockázva és összefőzzük. Beleöntünk 1 dl kókusztejet és a kész levest a rizstésztára öntve tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítjük.

Gasztronómiai kalandozások Indiából: Pulykaszárny tikka

1 kilónyi pulykaszárnyat az ízületnél kettévágunk. A ujjnyi gyömbért és 4 gerezd fokhagymát meghámozunk, lereszeljük, összekeverjük 1 doboz natúr joghurttal és a fűszerekkel: 1 tk sóval, ½ tk chilivel, ½ tk őrölt kurkumával, ½ tk őrölt római köménnyel, 1 tk paprikával, 1 tk garam masala fűszerkeverékkel és ¾ tk cukorral. Beleforgatjuk a szárnyakat, és legalább fél órán át (de akár egy éjszakán át) a hűtőben hagyjuk pácolódni. Közben 6-8 szem burgonyát meghámozunk és nagyobb darabokra vágunk. A tepsin szétoszlatjuk és meglocsoljuk 1 ek olívaolajjal. A szárnyakat lecsepegtetjük, a tepsire tesszük. 2 fej lilahagymát szeletekre vágunk és eloszlatjuk. 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordítjuk.

Keleti vacsi roppanós zöldségekkel: Színes pulykás rizstészta wokban

40 dkg pulykafelsőcomb filét falatnyi kockákra vágunk. Felcsíkozunk, vagy gyufaszálra aprítunk 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprikát, 15 dkg gombát, 1 lilahagymát, 2 szál szárzellert, 1 kis darab lilakáposztát és 1 répát. A wokot felhevítjük, beleöntünk 2 ek szezámolajat és hozzáadjuk a felkockázott húst. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a zöldségeket, 4 ek szójaszószt, 2 ek halszószt. Belereszelünk egy kis gyömbért, és chilit ízlés szerint. 40 dkg rizstésztát forró vízben megfőzünk, leszűrjük, és a húsos zöldséges keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, elzárjuk a tűzhelyet, hogy a zöldségek ne puhuljanak túl. Korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index