Hat hizlaló menedzserszokás – 2. rész

Fáradékonyság, levertség a fizikai és szellemi teljesítő képesség csökkenése. Tipikus tünetei lehetnek a táplálkozási zavaroknak a fokozott pszichikai igénybevételnek kitett szellemi foglalkozásúak körében.

5. Rendszeres alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás több szempontból is veszélyes. Egyrészről nem tudja kipihenni magát a szervezet, ami így több kalóriát igényel. Másrészről az alkoholt azonnal hasznosítja a szervezet, így ha bármi mást eszünk mellé azt valószínű elraktározza a szervezetünk. Ezt tetézi, hogy az alkohol fokozza az étvágyat – ördögi kör.

6. A mozgásszegény életmód

Közhely, de a nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a mozgás fontosságára. Az elfoglalt menedzserek és szellemi munkát végzők köztudottan keveset mozognak, amiért az ülőmunka a felelős: egy elfoglalt menedzser vagy az autóban ül, vagy a számítógépe előtt, vagy pedig megbeszélésen. A mozgásszegény életmód a táplálkozási zavarokkal együtt aztán a komolyabb betegségek kialakulásához vezethet.

Nem a fogyásra kell törekedni, hanem az egy olyan életmód kialakítására, amely a rossz étkezési és életmódszokásokat váltja le jó szokásokra. A cél az életmódváltás, nem a fogyókúra!„A cél az életmódváltás, nem a fogyókúra!”

Elsőként – akárcsak egy projektben – azonosítani kell a problémát és meg kell keresni, hogy mitől alakultak ki az étkezési problémák, majd kisebb nagyobb lépésekben, fokozatosan bevezetni változtatásokat. Fontos a pszichés felkészültség: ismerni kell, hogy eddig mik akadályozták meg az életmódváltást és összegyűjteni a „kifogásokat”, amik miatt meghiúsulhat.

A probléma azonosítását követően lehet kialakítani az új étrendet, melyhez a legjobb szakemberek segítségét kikérni. A lényeg itt is fokozatosság: kezdetben elég lecserélni a fehér kenyeret magos vagy teljes kiőrlésű lisztet is tartalmazó kenyérre, a tejtermékeket csökkentett zsírtartalmúra. A nassolnivalót pedig fokozatosan ki lehet váltani például olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel.

Ragaszkodjunk az étrend betartásához! Ha nincs idő ebédelni menni, rendeljük házhoz! De az is jó ha szendvicset készítünk, ugyanis nem a meleg ételen van a hangsúly, az a közhiedelemmel ellentétben nem létszükséglet.

Nagy segítség lehet egy új hobbi, vagy még inkább egy régen elfeledett hobbi felélesztése, ami segít feltöltődni. A mozgás különösen jótékony, segíti rendszerezni az életet, ledolgozni a felesleges kilókat, jó hatással van a szív- és érrendszerre, az izomzatra. Ugyanakkor endorfinokat szabadít fel, energiával tölt fel a szervezetet. Ha sportot választunk a legfontosabb, hogy élvezettel csináljuk.
Végül a család támogatása elengedhetetlen! Sokszor az étkezésen keresztül tudja a környezetük éreztetni a szeretetet, a gondoskodást. Avassuk be őket életmódváltási szándékainkban és kérjük a támogatásukat! Így talán könnyebben megértik, ha csak kétszer szedünk a vasárnapi ebédnél az kedvenc ételünkből, az eddigi négy helyett.
Együk magunkat sikeresre!
„A megfelelő étrenddel nem csak, hogy megelőzhetők a menedzserbetegségek és visszanyerhető, illetve megtartható az ideális testsúly, de jelentősen javítható a szellemi és fizikai teljesítő képesség” – mondta Gyányi Andrea Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.
Hozzátette: a cikk elolvasása után, a következő étkezésénél kell elkezdeni az életmódváltást, MOST! Mert minél több időt tölt el valaki az „egészségtelen életmódban” annál nehezebb változtatni.

Az angyalok öt tippje a következő étkezéshez

 

1. Csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk.

2. Az étkezést kezdjük könnyű, telítést elősegítő, de kalóriaszegény étellel, például valamilyen zöldsalátával vagy nyers zöldséggel.

3. Nyugodt körülmények között együnk, csak az ételre koncentrálva. Közben többször kérdezzük meg magunktól: még mindig éhes vagyok, vagy már jól laktam?

4. Legalább egy marék zöldséget együnk meg!

5. Ha tehetjük, válasszuk ugyan annak az ételnek a kalóriaszegényebb, egészségesebb változatát: rántott hús helyett grillezettet, hasáb burgonya helyett párolt zöldséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index