Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával

Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával

Új videókkal és receptekkel folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli, a Civilút Alapítvány cukorbetegeket és inzulinrezisztenciában szenvedőket segítő edukációs programja.

Az idei évadban nyolc videót mutatnak be, amelyekben Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor ízletes ételeket készít és hasznos konyhai trükköket oszt meg.

A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, az edukációs videókkal és a Főzősuli Kisokos című kiadvánnyal gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás igenis szerethető, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők azok a finomságok, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak.   

Nagy sikere volt a Szeretettől Édes Főzősuli programunknak, ezért az idei évben új videókkal és új receptekkel jelentkezünk. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember számára megmutassuk: odafigyeléssel, életmódunkkal, étrendünkkel sokat tehetünk egészségünkért”– mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és a szakemberek további 500 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka úgynevezett II-es típusú diabéteszben érintett, ezt felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni. Amíg korábban inkább az idősek betegsége volt, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják.

cukorbeteg

cukorbetegség, diabétesz, vércukor

Fotó: 123rf.com

„A cukorbetegek ellátáshoz minden korszerű eszköz rendelkezésre áll. Azonban a betegeknek is tenniük kell egészségükért, elsősorban a diétát és az életmódot tekintve. Annál is inkább, mert a Covid és a home office nem kedvezett a diéta betartásának” – mondta Kempler Péter, a Közép-Európai Diabetes Társaság elnöke. Hozzátette: a Szeretettől Édes Főzősuliban bemutatott receptek jók, korszerűek és egészségesek, egyaránt javasolhatóak cukorbetegek és nem cukorbetegek számára.

A Civilút Alapítvány arra törekszik, hogy minden érintettnek hasznos segítséget és információt nyújtson az egészséges, diétás táplálkozással kapcsolatban. Vrábel Krisztina gasztroblogger, a Szeretettel Édes Főzősuli séfje és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerre mutat be hagyományos fogásokat, amelyeket egy kis konyhai praktikával egészségesebbé tettek, illetve jól ismert és könnyen beszerezhető alapanyagokból új finomságokat alkottak.

Egy aktuális példa: iskolaidőben sok szülőnek okoz fejtörést az is, hogy miként lehet egészéges a suliba csomagolt tízórai, uzsonna is. Íme, egy könnyen elkészíthető, egészséges finomság!

Foto:szeretettől édes főzősuli

Zöldséges tojáskrém retekkompóttal



Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db főtt tojás
  • 20 dkg zsenge zöldborsó megfőzve
  • 10 dkg főtt kukorica (konzerv/csöves)
  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 dl SKYR/görög joghurt
  • 2-3 ek. mustár
  • só, frissen őrölt bors, 1 tk. kurkumás curry-fűszer,
  • 1-1 csokor petrezselyem, koriander

tálaláshoz:

  • zöldségcsíkok
  • teljes kiőrlésű kenyér,
  • 2 csokor zsenge, apró szemű retek
  • 1 tk. só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 ek. édesítőszer

 

  1. A főtt tojásokat pucoljuk meg, villával törjük össze.
  2. Keverjük krémesre a görög joghurttal, a mustárral és a curry-vel. Sóval, borssal ízesítsük.
  3. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett zöldborsót és kukoricát, az aprított újhagymát és a finomra vágott zöldfűszereket, keverjük krémesre, ízesítsük sóval, borssal.
  4. A megpucolt, felezett retket tegyük kis edénybe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá az ecetet, a sót, az édesítőszert és főzzük a retket kb. 15 perc alatt puhára, majd hagyjuk a lében kihűlni, üvegezzük le.
  5. Tálaljuk a krémet zöldségcsíkokkal, kenyérrel és a retekkompóttal.


    Egy adag szénhidráttartalma: 16 g + a kenyér/zöldség hozzá
    ebből cukor: 5,5 g

    Elkészítés: 5-10 perc
    Előfőzés: 20 perc

Inzulinrezisztencia? Felejtsd el a paleot!

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.