Fogyás az antidepresszánstól?

Azokat az antidepresszánsok, melyek súlyvesztés okoznak, mindenképpen meg kell vizsgálni. Hogy tisztában legyél az antidepresszánsok hatásával, olvass tovább!

Ahogy azt mindannyian tudjuk, az antidepresszánsok gyógyszerek, melyekkel a depresszió tüneteinek kezelik. Azok, akik szoronganak, vagy folyamatosan félnek valamitől gyakran kérik az antidepresszáns felírását. Ők vajon tudják, hogy ezek a gyógyszerek súlyvesztést is okozhatnak? A súlyveszteség egyénenként eltérő, attól függ, hogy a szervezetük hogyan reagál a gyógyszerre.

Antidepresszánsok és a súlyveszteség

Bár ma már számtalan antidepresszáns létezik, nem mindegyik vezet fogyázhoz. Néhány csupán hangulatjavítókat tartalmaz, míg mások hatóanyagai a krónikus fájdalmakat is képesek enyhíteni. Éppen ezért mindennél fontosabb a megfelelő termék kiválasztása, ha a fogyás a cél.

A leggyorsabb kalóriaégető hatóanyagok az alábbiak:

– Bupropion

– Reboxetine

A bupropion növeli az energiaszintedet, ezáltal arra buzdítva, hogy több időt tölts edzéssel, így fokozatosan tudod lebontani a fölösleges kalóriákat – azonban csak abban az esetben, ha a megfelelő mennyiséget veszed be belőle. A bupropiont a túlsúlyos betegek kezelésére is használják. Fontos, hogy csak az előírt adagot szabad bevenni, a mellékhatások elkerülése végett.  Ha a meghatározott dózis meghaladja a napi 600 mg-ot, az könnyen súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az anyagcsere rendkívül fontos szerepet játszik a fogyásban. A felgyorsult anyagcsere következtében a szervezet gyorsabban égeti a kalóriákat és a zsírt.

algopirin3

Az alábbi antidepresszánsok segíthetnek érik el ezt a hatást:

– Bupropion

– Selegiline

– Pramipexole

Néhány betegnél a fogyás nem a burpropion, hanem a mellékhatások eredménye, mivel csökkenti az étvágyat. Ebben az esetben az étvágytalanság a fogyás kiváltója. Ne felejtsd el azonban, hogy ez egy melléhatás. Amennyiben ezen kívül mást is érzékelsz magadon – hányás, alvási problémák, álmatlanság vagy pánikrohamok -, azonnal fordulj orvoshoz.

A betegek egy része attól fél, hogy az antidepresszánsok szedése inkább súlygyarapodással jár. A félelem jogos, amennyiben arra gondolunk, hogy a gyógyszerek egy része valóban növeli az étvágyat, így hízáshoz vezethet. Néhány antidepresszáns azonban egyáltalán nem okoz súlyváltozást.

Az SSRI szerek ebbe a csoportba tartozna, csupán hangulatjavítók:

– Zoloft

– Lexapro

– Luvox

– Celexa

Az SNRI az antidepresszánsok egy másik fajtája, mely az agyban lévő kémiai egyensúlyt igyekszik beállítani, így emelve a hangulatot. Súlyváltozást ezek sem okoznak.

– Cymbalta

– Effexor

Veszélyek

Az antidepresszánsok használata egy meglehetősen új módszer a fogyásra. Tanulmányok bizonyítják azonban, hogy bár valóban hatásosak, csak diétával és sporttal kiegészítve hozhatják meg a kívánt eredményt – a pirulák önmagukban nem. Amit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az antidepresszánsok elsősorban kedélyjavító gyógyszerek, így fogyókúrás szerként való fogyasztásuk egyelőre nem túlzottan elfogadott. Szedésük felboríthatja az agy kémia egyensúlyát, valamint szuicid viselkedésre hajlamosíthat. Használatuk csakis orvosi felügyelet alatt ajánlott!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.