Nem hat az antidepresszáns?

Enyhe vagy mérsékelt depresszióban szenvedő betegeken alternatív készítményeket érdemes alkalmazni!

A kutatócsoport hat olyan tanulmány adatait összesítette, amelyben 718 felnőtt járóbeteg vett részt, akik a Hamilton-féle depresszióskála szerint enyhétől, súlyosig terjedő depresszióban szenvedtek. A Journal of the American Medical Association folyóiratban közzétett vizsgálat, a leggyakrabban alkalmazott antidepresszánsok (ADM) előnyeit próbálta összehasonlítani placebo szerekkel.

A Pennsylvania Egyetem kutatói Jay Fournier vezetésével arra az eredményre jutottak, hogy az antidepresszánsok hatása jelentős mértékben eltért, a tünetek súlyosságának függvényében.

,,A gyógyszer valós hatása (az ADM előnye a placebóhoz képest) nem volt kimutatható, illetve elhanyagolhatónak mondható az enyhe, mérsékelt, sőt még a súlyos alaptünetek esetében is, de jelentős hatást tapasztaltunk a rendkívül súlyos tüneteket mutató betegek esetében" – írták a kutatók.

,,A napjainkban a súlyos depresszív zavarok kezelésében rutinszerűen alkalmazott antidepresszánsokat vizsgáló kutatások többsége, olyan betegek esetében kutatják a gyógyszerek hatásait, akiknél súlyos depressziót mutatnak ki, de továbbra is kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, milyen hatást gyakorolnak kevésbé súlyos depresszió esetén."

2m6iz6087

A kutatók szerint az orvosoknak, és az általános közvéleménynek szóló reklámokból ezt a részletet kihagyják. A klinikai gyakorlatban, az antidepresszáns kezelésben részesülő betegek depressziójának mértéke többnyire alacsonyabb, mint az a szint, ami ahhoz szükséges, hogy a gyógyszerek jelentős hatást érjenek el.

,,A gyógyszereket felíró orvosok, a politikusok és a fogyasztók valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a készítmények hatékonyságát nagyrészt olyan tanulmányok alapján állapították meg, amelyek csak a depresszió súlyos formájában szenvedő betegeket vizsgálták" – állítják a tanulmány szerzői.

,,Meg kellene értetni a klinikai orvosokkal és a lehetséges betegekkel, hogy bár az antidepresszáns gyógyszerek jelentős hatást gyakorolhatnak a súlyosabb depressziós esetekben, kevés a bizonyíték arra, hogy specifikus gyógyszertani előnyökkel járna a kevésbé súlyos, akut depresszióban szenvedő betegek többségében"

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.