Antidepresszánsokat csak magában?

Az aszpirin és más gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek ronthatják az antidepresszánsok hatékonyságát – közölték amerikai kutatók.

Minden ötödik embert érint élete során a depresszió, ám mintegy harmaduknál nem hatékonyak az antidepresszáns szerek – írták az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányukban a szerzők.

A New York-i Rockefeller Egyetem kutatói a legelterjedtebben alkalmazott antidepresszánsok, a szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) szerek hatékonyságát vizsgálták ibuprofennel, aszpirinnel és naproxénnel együtt szedve. Az SSRI-k közé tartozik például a Prozac, a Paxil és a Zoloft is.

gyogyszer69

Egérkísérletekben mérték bizonyos jelátvivő fehérjék, a citokinek agyi szintjét, amelyet az SSRI-k megemelnek. Úgy találták, hogy a gyulladásgátló szerek hatására visszaesett a jelátvivő fehérje szintje az agyban. A tanulmány következő szakaszában 4 ezer, antidepresszánsokat szedő felnőtt adatait elemeztek. Az adatok az eddigi legnagyobb méretű amerikai tanulmányból származtak, amely a résztvevők hétéves követéses vizsgálata alapján készült, és 2006-ban tették közzé.

A kutatók mostani elemzésükben azt állapították meg, hogy az antidepresszánst fájdalomcsillapítókkal együtt szedő pácienseknek csupán 40 százaléka reagált jól a kezelésre, míg a fájdalomcsillapítókat nem szedők körében 54 százalék volt ez az arány. Az eredmény leginkább azok számára fontos, akiknek egyidejűleg van szükségük kezelésre krónikus fájdalom és depresszió ellen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.