Fitoösztrogének – Miért olyan fontosak? Milyen ételekben találhatóak?

A fitoösztrogénekről egyre többet hallani, sőt, sokan külön diétát is építenek rá. De vajon tényleg annyi előnnyel bír? Léteznek hátrányai?

Ezeket kérdeztük meg Drégely Anikótól, a Nőgyógyászati Központ dietetikusától.

 

Mik azok a fitoösztrogének?

A fitoösztrogének a természetben előforduló, polifenolos, nem szteroid növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg és/vagy funkcionálisan hasonlóak az ösztrogénhez/ösztradiolhoz. Mivel képesek kötődni az ösztrogén alfa- és béta-receptoraihoz, ezért a fitoösztrogének hatással lehetnek minden olyan folyamatra, amelyeket befolyásolni tud az ösztrogén.

A fitoösztrogénekhez tartoznak az izoflavonok, a sztilbén, a kumesztán és a lignánok- ezek közül az izoflavonoidok és a lignánok alkotják a két fő típust.

Bár a legtöbb kutatás a pozitív hatásokra mutat rá, bizonyos esetekben a fitoösztrogének blokkolhatják vagy megzavarhatják azokat a folyamatokat a szervezetben, melyeket az ösztrogén befolyásol. Éppen ezért, még mielőtt az étkezésébe beépíti nagyobb mennyiségben, fontos, hogy előtte beszéljen dietetikusával, mivel a hatást több tényező is befolyásolja!

Foto:123rf.com

 

A fitoösztrogének pozitív hatásai

Az élelmiszerekben található fitoösztrogének segíthetnek enyhíteni az olyan állapotokat, melynek során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek (pl. PCOS). Az ösztrogénszint menopauza során is csökken, így ezen anyagok jelentősen enyhíthetik a klimaxos tüneteket. Egy 2014-es tanulmány például azt mutatta, hogy a fitoösztrogének jelentősen csökkentették a hőhullámokat, ráadásul hozzájárult a csontritkulás megelőzéséhez, a megfelelő csontsűrűség fenntartásához is. Mindemellett nem elhanyagolható a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk sem, hiszen egyrészt mérséklik a koleszterinszintet, másrészt védik az ereket az “elzsírosodástól”.

Segíteni fog – Ezeket egye, ha klímaxol

Véd a ráktól vagy sem?

Igen megosztja a kutatókat az a kérdés, hogy vajon a fitoösztrogének segítenek a rák kialakulása ellen, vagy pont, hogy generálja a kóros sejtburjánzást? Az egyértelmű válaszhoz még további vizsgálatok szükségesek, hiszen mindkét állításra léteznek alátámasztott kutatások. A legfrissebb tanulmányok inkább a preventív hatásokról számolnak be, azon belül is a szója mellrák/endometrium/prosztata/vastagbélrák elleni hatásairól. Éppen ezért azok, akik hajlamosan a rákos megbetegedésekre, táplálékkiegészítő formájában inkább kerüljék a fitoösztrogének plusz bevitelét, ám az étrendjükbe bátran beleépíthetik.


Drégely Anikó, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa elmondta, napi 10 mg biztonságos forrásból (étrend-kiegészítő) származó izoflavonoid képes lehet enyhíteni a menopauzás panaszokat. Emlő daganat esetén azonban kontraindikált!


 
Magas fitoösztrogén-tartalmú ételek

  • Szója
  • Szójacsíra
  • Lenmag
  • Szezámmag
  • Vöröshere, lucerna
  • Bogyós gyümölcsök
  • Hüvelyesek

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.