Ezért fontos, hogy együnk fermentált élelmiszereket

A fermentálás olyan ősi technológia, amellyel ételek és italok eltarthatóságát nyújtották meg őseink jóval a hűtés és a fagyasztás megjelenése előtt.

savanyú káposzta

Foto:pixabay.com

A fermentálás során mikrobák és enzimek szabályozott használatával az élelmiszerek összetevői olyan átalakuláson mennek keresztül, aminek hatására az étel csak később romlik meg. 

Két fő módszere létezik a fermentálásnak, a természetes vagy spontán, amely során az ételben eleve megtalálható mikroorganizmusok indítják be a folyamatot, illetve a mesterséges, amikor „beavatkozunk”, azaz hozzáadunk valamit egy élelmiszerhez, hogy azzal indítsuk be a fermentálás folyamatát. Természetesen fermentálódik a savanyú káposzta, és mesterséges fermentálással készül például a kefir. 

Miért is ajánlják annyian a fermentált ételek fogyasztását? Lássuk a jótékony hatásokat! 

 

Hasznos tejsavbaktériumok forrása

A legtöbb fermentált étel bír valamilyen probiotikus hatással. Ez azt jelenti, hogy a bennük található baktériumok segítenek az emésztőrendszerünknek, hogy helyesen és hatékonyan működjön.

Könnyebben emészthető

Mivel a fermentált ételekben található cukrok és keményítők egy része már lebomlott a szervezetünkbe kerüléskor, ezek az ételek könnyebben emészthetőek.

joghurt, kefír

Foto:123rf.com

Táplálóbbak lesznek az ételek

Bizonyos fermentált élelmiszerek esetén a fermentálás folyamata lehetővé teszi, hogy az ételben található vitaminok és ásványi anyagok hozzáférhetőbbé váljanak az emésztőrendszerünknek, valamint jobban felszívódjanak, mintha ugyanazt az élelmiszert fermentálás nélkül fogyasztanánk el.

Bárki nyugodtan fogyaszthat ilyen ételeket?

Az emberek többségének kimondottan hasznosak, de bizonyos esetekben, például ha valaki hisztaminérzékeny, akkor jelentkezhetnek mellékhatások. Ha nem vagyunk hozzászokva a fermentált élelmiszerekhez, akkor a magas rosttartalmuk okozhat puffadást is. Fokozatosan növeljük az elfogyasztott mennyiséget!

Fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását vizsgálták magyar kutatók részvételével

Forrás: Ízes Élet