Ez történik, ha túl sok sós ételt eszünk

Valószínűleg míg világ a világ meg fognak arról oszlani a vélemények, hogy egészséges-e a só fogyasztása, s ha igen, akkor milyen mennyiségben.

 

A legfrissebb táplálkozási irányelvek szerint az ajánlott napi nátrium beviteli mennyiség 2300 milligramm. Egyes számítások szerint, az átlag ember naponta közel 3400 milligramm nátriumot juttat be a szervezetébe, ami akárhogy is számoljuk, több, mint amennyire szükségünk van. A túlzott nátriumfelhalmozódás a szervezetben hypernatremiához vezethet, mely súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

 

Foto:pixabay.com

Mint tudjuk a sónak egészen sok pozitív hatása is van, viszont ha nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, akkor ellenkező hatást vált ki. Íme 7 intő jel, mely a nagy mértékű sóbevitelre figyelmeztet. Ha ezeket tapasztalod magadon, érdemes jobban odafigyelni a táplálkozásra!

Zeller és sóska: egészséges és még fogyaszt is!

1. Duzzanat
Ha az ujjaid egy kicsit duzzadtak reggelente, esetleg a szemeid is be vannak dagadva, az arra utalhat, hogy túl sok só halmozódott fel a szervezetedben. Ilyenkor a szervezet elkezd extra vizet termelni, melytől megduzzadnak a végtagok. Erre érdemes odafigyeli, hiszen az ödéma sok betegség elöljárója lehet. Ilyenkor a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel, melyet kezelni kell, általában komoly diéta és étrend változtatás vár az illetőre.

Fotó: 123rf.com

 

2. Túlzott szomjúságérzet
Ha túlzott mennyiségű sót fogyasztasz, akkor a szervezetednek több folyadékra van szüksége ahhoz, hogy az izmokat és a szerveket megfelelően működtesse. Ennek pótlására pedig a legtökéletesebb módszer, ha rengeteget iszunk. Fontos azt is megfigyelni, hogy vajon nem attól vagyunk-e szomjasabbak, hogy aznap keveset ittunk. Ha így van, akkor ezek között fontos különbséget tenni!

3. Megváltozik a vizeleted színe
Általában a szervezetben felhalmozódott nátrium komoly változásokat idéz elő a vizeletünkben, amely két okból következhet be. A sok sófogyasztás nagyobb munkára kényszeríti a veséket, hogy minél hamarabb eltávolítsák ezt a szervezetből, ezáltal gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót, s a vizeletünk is inkább víz színű, átlátszó lesz. Ha túl sok nátrium van a szervezetben, akkor, mint ahogy az előbb is említettük, többet járunk a toalettre. Azonban ez oda vezethet, hogy olyan anyagokat is “kipisilünk”, melyre a szervezetünknek szüksége lenne. Ha ilyen eshetőség áll fenn, akkor vizeletünk sötét színű, sárgás és sűrűbb lesz.

vesebetegseg

Foto:123rf.com

 

4. Sajgó csontok, romló fogak
Ha a túl sok nátriumot a vesénk nem tudja normálisan kiüríteni a szervezetből, amely oda vezet, hogy a kalcium mennyisége is csökken a szervezetben. A megfelelő mennyiségű kalcium pedig elengedhetetlen az ép, erős csontokért, ennek hiányában sajgó csontokkal, problémás fogakkal, esetleg csontritkulással is találkozhatunk a későbbiekben.

5. Izomgörcsök
A megfelelő nátrium-kálium egyensúly fenntartása kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése érdekében, mivel ezek az elemek felelősek az izmok megfelelő összehúzódásáért. Ha a túlzott sófogyasztás következtében ezeknek az aránya felborul, az izomgörcsökhöz, fájdalmakhoz vezethet.

fejfájás, migrén

Fotó: 123rf.com

6. Folyamatos fejfájás
A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha túl sok nátriumot juttatunk a szervezetünkbe, az megnöveli a vér tömegét. Sajnos a vér tömegéhez az erek nem tudnak megfelelően alkalmazkodni, kitágulni, így egy idő után kialakul a magas vérnyomás, ami pedig tartós, meg nem szűnő fejfájást eredményez.

7. Kognitív hanyatlás
A magas sótartalom, mint ahogyan már említettük magas vérnyomáshoz vezethet, mely károsíthatja az agyhoz vezető artériákat. Ennek következtében romlik a gondolkodás, nehézkessé válhatnak addig megszokott, napi tevékenységek is. Emellett a dehidratáltság állandó fáradtsághoz, rossz memóriához, lassú reakcióidőhöz vezethet.

Most pedig jöjjön néhány tipp, hogy miként csökkentsük a napi sómennyiség bevitelét:

  • Kerüld a “Salty Six” ételeket! Ez a hat leggyakrabban fogyasztott étel, mely több sót tartalmaz, mint kellene: kenyérfélék, pizza, szendvicsek, felvágottak, levesek, burritok, tacok!
  • Minimalizáld az éttermi ételeket is, hiszen ezek nem csak adalékanyagokban, hanem nátriumban is gazdagok!
  • Mindig nézd meg a tájékoztató címkét, s azt az ételt válaszd, ahol a nátrium százalékos aránya kevesebb, mint 5%!
  • Kísérletezz új ízekkel! Hidd el, ecettel, citromlével, esetleg szárított gyógynövényekkel is fantasztikus ételeket lehet készíteni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.