Ételek, amikről azt hisszük egészségesek – Tévedünk

Elég jó a PR-juk, sokan tényleg egészséges alternatívaként használják, pedig nem azok. Sőt.

Almalé vs. kóla

Azt gondoljuk, a gyümölcslével nem lőhetünk mellé, ám ez tévedés. Ha nem mi facsarjuk otthon, hanem a boltban vásároljuk dobozban, akkor nagy valószínűséggel egy pohár elfogyasztásával több cukrot viszünk be a szervezetünkbe, mint ha ugyanennyi kólát vagy cukros-szénsavas üdítőt innánk. A szénsavmentes ásványvízzel nem nyúlhatunk mellé.

Méz vs. cukor

Ha csak simán egészségesebben szeretnénk táplálkozni, akkor a méz valóban jó választás, ha azonban fogyni szeretnénk, akkor érdemesebb ezt is elhagyni az étrendünkből: egy teáskanál méz ugyanis 25 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi cukor azonban csak 16-ot.

Szárított gyümölcs vs. friss

Nemcsak az a baj a szárított gyümölcsökkel, hogy gyakran titokban megcukrozzák őket, de a friss gyümölcs vitamintartalmának nagyjából a 25 százalékát képesek hozni.

popcorn

Popcorn?

Nem kell félni viszont a pattogatott kukoricától, hogyha forró levegő hatására pattog ki, akkor egészséges, és a szervezet számára kifejezetten hasznos ételről van szó. Egy csészényi pop-corn nagyjából kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint ugyanennyi friss gyümölcs, emellett jelentékeny mennyiségű rost is található benne.

Főtt vs. nyers zöldségek

Nemrég kiderült, hogy olykor a főtt zöldségekben több az antioxidáns, mint a nyersekben. Például a főtt sárgarépában több a karotinoid, a párolt paradicsomban pedig a likopin, mint a nyersben, mindkettő nagyon hasznos tápanyag a szervezetünk számára.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.