Együnk hínáros kenyeret!

Kutatások szerint, egy hínárból készült pirítós reggelire történő elfogyasztásával több kalóriát égethetünk el, mintha fél órát a futógépen töltöttünk volna.

A Sheffield Hallam Egyetemen végzett kísérlet során közel nyolcvan egészséges, de némileg túlsúlyos egyén bevonásával mutatták ki a szakemberek, hogy akik a napot hínárból sütött piritóssal és rántottával kezdték, annyira jóllaktak ettől, hogy a nap hátralevő részében 179 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint mások.

Ez az első olyan kísérlet, amely során a kísérleti alanyok a hínárt magát fogyasztották, nem pedig valamilyen kivonatos formáját. A héjától megszabadított kenyér nem tartalmazott semennyi sót sem, mivel a hínár ezt pótolta. A kísérletben résztvevők egyike sem vett észre különbséget az így készített kenyér között, mivel a hínár ugyanazt az ízt adta, mint a só, csak alacsonyabb nátriumszint mellett. Így aztán a hínár révén nem csupán a sófogyasztást sikerült alaposan lecsökkenteni, de a telítettségérzés is nagyobb volt.

A hínárt a skóciai Külső Hebridák vidékén tenyésztik, majd egy helyi gyárban szárítják és őrlik. Dr. Craig Rose, a tanulmány egyik támogatója elmondta, hogy a hínár sós ízű, de nem érezni rajta a tenger ízét. Egészen olyan, mintha rendes kenyeret fogyasztana az ember, olyan az íze és a kinézete is, fehér kenyér esetében esetleg észrevehető némi zöldes árnyalat. A hínár jóval több ásványi anyagot tartalmaz, mint bármelyik szárazföldi növény, emellett rosttartalma is igen jelentős.

Forrás: https://napidoktor.hu/index